Hoezo Amerikaanse sportheld? Skiester Vonn was depressief

Olympisch kampioene Lindsey Vonn vocht jarenlang tegen een depressie. Dat zegt de 28-jarige skidiva tegen het Amerikaanse blad People Magazine. „Mijn leven lijkt voor de buitenwereld misschien perfect, maar net als iedereen heb ik ook mijn worstelingen in het leven.”

De Amerikaanse kende vooral in 2008 mentale problemen, toen ze antidepressiva slikte. „Ik kon mijn bed niet meer uitkomen. Ik voelde me hopeloos, leeg, een zombie”, zegt de populaire sportvrouw die in 2011 van haar echtgenoot en coach Thomas Vonn scheidde.

De uitblinker op de afdaling en de Super G zegt zich nu weer gelukkig te voelen. „Er is een last van mijn schouders. Alles is in balans. Ik accepteer hoe ik ben en kan nu verder”, zegt Vonn die vorig weekeinde haar 57ste wereldbekerzege behaalde en het record van de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll (62 wereldbekerzeges) in zicht heeft.

Vonn werd vorige maand met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Vail, Colorado. Ze had ernstige pijn als gevolg van darmklachten. Na ontslag uit het ziekenhuis zette ze haar zegereeks op de skipiste voort.

Vonn kondigde bij de start van dit seizoen aan – vanwege haar superioriteit bij de vrouwen – graag een wedstrijd bij te mannen te willen meedoen. Dat verzoek werd door de internationale skifederatie FIS afgewezen.