Opinie

Het naakte eten

Om een goed beeld van de crisis in Nederland te krijgen, ligt het niet voor de hand om Allerhande, het maandblad van Albert Heijn, te lezen. Maar het blijft wel interessante lectuur, vooral de culinaire kersteditie. Gasthoofdredacteur is dit jaar de Britse chef-kok Jamie Oliver, ook wel genaamd The Naked Chef, vanwege zijn ambitie het eten terug te brengen tot zijn essentie.

Het naakte eten van Oliver leidt hier, paradoxaal genoeg, tot een komische vorm van overvloed, waarbij het water mij voortdurend in de mond liep – en niet het water van een druppende kraan maar van een kolkende rivier.

Al die gedetailleerde beschrijvingen en kleurige foto’s maakten me duizelig van eetgeilheid (honger is een te zwak woord). Wie last heeft van boulimia of obesitas kan deze Allerhande dan ook beter overslaan. Dat geldt, om heel andere redenen, ook voor mensen die van de bijstand moeten rondkomen. Voor hen zal Allerhande een paradijsvloek zijn, een bewijs dat zij voorgoed afgesloten zijn van onze hoorn des overvloeds.

Het leven als één groot (vr)eetfestijn – wat willen wij, die het (nog) kunnen betalen, nog meer?

„Met Kerst mag je jezelf verwennen”, vindt ook Jamie, terwijl hij zijn ‘kazige prei’ aanbiedt. Hij heeft voor ons onder meer een hapjesdiner van vijftien ‘gerechtjes’ samengesteld: van carpacciorolletjes met rodeportsaus tot surf & turf (?) met citroenmayonaise en getrancheerde hertenbiefstuk.

Vindt u het te kleintjes, te veel ‘hapje’? Dan voeren we u (naar) de eendenborst met honing en kaneel of de gevulde varkensrollade uit de oven, „een echte smaakexplosie – lekker sappig vlees met een fantastische glaze en een rijke vulling, als je de tijd neemt voor het bestrijken van het vlees, krijg je een mooie, superdonkere korst die naar meer smaakt”.

Nóg meer? Ja, het kan niet op. Kom hier met die ‘rustieke erwtensoep met ham en roggenoedels’, en we willen ook ‘Jamies prachtige gehaktballetjes met kaas uit de oven’ met als toetje ‘Jamies semifreddo met snickers’. Geen wonder dat een kop boven een van de artikelen in Allerhande luidt: „Mijn koelkast raakt altijd zo vol. Welke gerechten kan ik van tevoren maken en bewaren buiten de koelkast?”

Zonder eten ga je dood, dat staat vast, maar helaas kan ook eten dodelijk zijn. Allerhande bevat in dit verband maar één waarschuwing, bij de entrecote met aardappelgratins, voor ‘kwetsbare groepen’ als de oudjes, kleine kinderen en zwangere vrouwen: gebruik geen rauwe eieren vanwege salmonellabesmetting. Er is ook nog een impliciete waarschuwing, in een advertentie van Becel, waarin Karin Bloemen zegt dat zij „net als 2 miljoen andere Nederlanders boven de 45 jaar een verhoogde cholesterol” heeft. Laat ik dat nou altijd hebben vermoed, niet van die 2 miljoen Nederlanders, wél van Karin Bloemen.

Mijn cholesterol moet alleen al door het lezen van deze Allerhande angstwekkend gestegen zijn. Toen ik hem uit had, vroeg ik aan mijn vrouw wat zij vroeger als kind met Kerstmis at. „Mijn moeder maakte op speciale dagen puree met peterselie of gefrituurde aardappelballetjes”, zei ze, „en dunne runderlapjes met daarin spek gedraaid en als toetje vanillepudding met bitterkoekjes en gewelde abrikozen.”

„Was dat lekker?”

„Héél lekker.”

Die moeder van haar moet een soort Jamie Oliver zijn geweest, een ‘Naakte Cheffin’, al weet ik zeker dat ze zo niet genoemd had willen worden.