Het is feest bij de fusieadviseurs – maar veel valt niet te vieren

Gisteravond vierden zakenbankiers, advocaten en andere adviseurs het einde van 2012. Het was, opnieuw, een mager jaar voor fusies en overnames.

De Wintertuin en Grand Ballroom van het Amsterdamse Hotel Krasnapolsky waren gisteravond het toneel voor het jaarlijkse feest van ’s lands grote namen uit de wereld van fusies en overnames. Bankiers, adviseurs, accountants en advocaten van de bekende zakenbank, grote advocatenkantoren, de kleinere adviesboetieks en investeringsmaatschappijen. Ze waren (bijna) allemaal afgekomen op de traditionele uitreiking van de M&A Awards – de prijzen voor professionals op het gebied van merges & acquisitions, fusies en overnames.

Buiten de lachende gezichten bij de winnaars, viel er niet bijster veel te vieren. 2012 was, opnieuw, een mager jaar voor fusies en overnames. Weliswaar overtrof de totale waarde van alle overnamedeals die van 2011 (67 miljard euro dit jaar, tegen 57 miljard vorig jaar); het aantal transacties is met ruim een kwart teruggevallen: van 1.270 in 2011 tot 925 dit jaar, blijkt uit recente cijfers van financieel persbureau Thomson Reuters.

„Het is een moeizaam jaar geweest”, beaamt Maurits Duynstee, hoofd van de internationale zakenbanktak van ING en gisteravond, net als in 2010, uitgeroepen tot Financial advisor of the year. „Dat zie je aan alle staatjes. De markt is ingewikkeld op dit moment.”

Het is een wereldwijde tendens die al enkele jaren aan de gang is. Alleen Afrika en het Midden-Oosten laten een flinke groei in het aantal en de omvang van fusies en overnames zien. In Europa wijkt alleen Duitsland – met een toename van een kwart in het aantal transacties – af van de algehele trend, die gemiddeld een daling van 3 procent ten opzichte van 2011 laat zien. En dat was ook al geen topjaar.

Economisch onzekere tijden zorgen voor behoudende marktpartijen, met als gevolg dat dit jaar verschillende geplande verkopen mislukten. Zo besloten de investeerders achter Wehkamp.nl in maart om de georganiseerde veiling van het webwinkelbedrijf te annuleren. Gisteren werd bekend dat natuurvoedingsbedrijf Wessanen de verkoop van de Amerikaanse drankentak ABC voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld.

„In de fusie- en overnamemarkt is het ontzettend lastig om vraag en aanbod bij elkaar te brengen”, zegt directeur Sander Griffejoen van de onafhankelijke zakenbank Leonardo & Co. „M&A doet het goed bij veel vertrouwen in de economie, en het tegenovergestelde is ook waar. Veel verkopers hebben hoge prijsverwachtingen die gebaseerd zijn op de prijsstelling uit het verleden. Kopers houden daarentegen juist rekening met de onzekerheden van nu.”

Nico Dijkstra, hoofd fusies en overnames van zakenbank NIBC, ziet eveneens een lastige markt. Maar zelfs een moeilijke markt biedt kansen. „Je ziet dat een aantal strategische kopers gebruik heeft gemaakt van de omstandigheden.” De overnamestrijd van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis met branchegenoot Dockwise is daar een voorbeeld van.

Ook de bijna afgeronde verkoop van trustkantoor Intertrust voor circa 700 miljoen euro geldt als uitzonderlijke, maar geslaagde transactie van 2012. De Amerikaanse private-equitymaatschappij Blackstone nam Inter-trust over van de Nederlandse investeringsmaatschappij Waterland.

Veel private-equityfirma’s zijn toe aan een uitstapmoment bij bedrijven die ze nog maar een paar jaar geleden hebben opgekocht. Via een zogeheten secondary buyout weten ze die door te schuiven naar andere private investeerders, die nog over voldoende toegezegd investeringskapitaal beschikken. Strategische kopers zijn lastiger te strikken voor grote overnames, omdat in het huidige economische klimaat hun financieringsruimte beperkter is geworden.

De drie zakenbankiers verwachten niet dat 2013 een beter jaar wordt. „Ik zie daar geen enkel voorteken van”, zegt Maurits Duynstee van ING. „De kaspositie van bedrijven lijkt gezond maar ze doen geen grote stappen voorwaarts.” Ook Griffejoen verwacht niet dat de markt „substantieel verbetert”. Dijkstra van NIBC is iets optimistischer. Hij verwacht dat de markt op hetzelfde niveau als de tweede helft van dit jaar zal doorgaan: beter dan het eerste halfjaar, maar geen vetpot. „Er zal iets van een inhaalslag komen, maar dat kan ook heel goed pas in 2014 zijn.”