'Grote cyberaanval op de VS in voorbereiding'

‘Project Blitzkrieg’ treft mogelijk miljoenen Amerikanen. Naast banken waren PayPal en eBay doelwit.

Amsterdam. Softwarebeveiligingsbedrijf McAfee heeft gisteren gewaarschuwd voor een enorme cyberaanval. Project Blitzkrieg, zoals de aanval wordt genoemd, zou in het voorjaar van 2013 plaatsvinden en mogelijk miljoenen Amerikanen financieel treffen, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

In het rapport dat McAfee naar buiten bracht wordt de financiële wereld gewaarschuwd voor gefingeerde transacties (het hacken van gebruikersnamen en wachtwoorden) en het stelen van grote bedragen. Er worden zo’n dertig potentiële doelwitten van de aanval genoemd, waaronder PayPal, eBay en veel grote banken.

De informatie over de aanval kwam in september aan het licht door onderzoek van digitale beveiliger RSA. Dat bedrijf ontdekte in een chatroom een Russische hacker die mensen aan het werven was voor ‘de grootste Trojaanse bankoverval ooit’. Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten met cyberaanvallen worden geconfronteerd.

Eerder werden al websites van J.P. Morgan en Bank of America urenlang stilgelegd. In juni ontdekte McAfee een cyberaanval op zo’n zestig instanties, waarbij waarschijnlijk meer dan 80 miljoen dollar werd buitgemaakt. De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zinspeelde in oktober al op een mogelijke preventieve cyberoorlog tegen landen die de VS bestoken met computeraanvallen. NRC