Gestrande bultrug krijgt slaapmiddel om rustig te sterven

De bultrug die woensdag strandde in de Waddenzee heeft vanavond een slaapmiddel gekregen om hem uit zijn lijden te verlossen. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij volgens persbureau Novum. Dierenartsen van het Dolfinarium, die het slaapmiddel toedienden, hopen dat het dier daardoor in zijn slaap stopt met ademen en sterft. Hoelang dat duurt is niet te zeggen.

De bultrug kon definitief niet meer loskomen.
De bultrug kon definitief niet meer loskomen. Foto ANP / Ecomare

Vanavond heeft de gestrande bultrug in de Waddenzee een slaapmiddel gekregen om hem uit zijn lijden te verlossen. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij volgens persbureau Novum. Dierenartsen van het Dolfinarium, die het slaapmiddel toedienden, hopen dat het dier daardoor in zijn slaap stopt met ademen en sterft. Hoelang dat duurt is niet te zeggen.

De ruim twaalf meter lange walvis strandde woensdag bij de Razende Bol, een zandplaat in de Waddenzee. Meerdere reddingspogingen liepen op niets uit. Vanavond wilde een schip in opdracht van dierenactiviste Lenie ’t Hart nog een poging wagen om het dier naar dieper water te trekken, maar ze werden door de waterpolitie tegengehouden.

Natuurcentrum Ecomare trok zich eerder vandaag al terug omdat een redding volgens het natuurcentrum onmogelijk was en de conditie van het dier snel achteruitging. Op adviezen van het natuurcentrum en Naturalis in Leiden stelde de gemeente Texel vanmiddag een gebiedsverbod in om de bultrug in rust te laten sterven.