Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Geen hoop meer voor bultrug: geen nieuwe reddingsoperatie KNRM

De KNRM onderneemt vandaag geen nieuwe poging de bultrug te redden. Het dier zal langzaam sterven. Foto Twitter / @wiewatwaarwendy

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) onderneemt vandaag geen nieuwe poging om de bij Texel aangespoelde bultrug te redden. De KNRM heeft laten weten dat zo’n nieuwe reddingsactie geen zin meer heeft. Al het beschikbare materiaal is al ingezet.

Hoewel de KNRM gisteravond zei vanochtend een nieuwe poging te zullen ondernemen, heeft de reddingsmaatschappij vanochtend besloten dat dit zinloos is. Er is zwaarder materieel nodig om de bultrug los te trekken, maar dat kan niet op tijd op locatie zijn. “De omstandigheden zijn slecht. Het is te ondiep en er is straks nog minder water door de oostelijke wind. Dat maakt het nog moeilijker om de walvis los te trekken”, aldus een woordvoerder van de KNRM tegen persbureau Novum.

De bultrug zal daarom op de zandplaat blijven liggen en langzaam sterven. Het was vanochtend onduidelijk of de walvis überhaupt nog leefde. Het is niet mogelijk de bultrug te laten inslapen. Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. Het dier wordt mogelijk weggehaald.

Ultieme poging mislukt na opleving bultrug

Gisteravond mislukte een ultieme poging om de bultrug terug in zee te krijgen. De uiterste poging was het gevolg van een onverwachte opleving van de walvis. Het net waarmee werd geprobeerd het dier naar dieper water te trekken, schoot echter los. Ook was de accu van de helikopter die voor licht zorgde leeg.

De 12 meter lange bultrug, de grootste die ooit in Nederland is aangespoeld, werd woensdag aangetroffen door een kiteboarder in de buurt van zandplaat de Razende Bol bij Texel. Op sociale media was de reddingsoperatie vooral gisteravond hét onderwerp van gesprek.