‘Eurlings nieuwe topman KLM’

Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings vorig jaar tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Voormalig minister Camiel Eurlings wordt de nieuwe topman van KLM. Dat bevestigen ingewijden bij de vliegmaatschappij aan NRC Handelsblad. Eurlings zou volgend jaar topman Peter Hartman opvolgen, die dan met pensioen gaat.

De exacte datum van de benoeming van Eurlings is nog niet bekend. Hij zit op dit moment al in de directie van KLM en is verantwoordelijk voor de vrachtdivisie.

De Telegraaf meldt vanochtend dat KLM onder leiding van Eurlings door zou gaan als een operationele dochter van Air France. Het afslanken en in elkaar schuiven van beide maatschappijen zou de combinatie van Air France en KLM winstgevender moeten maken.

Eurlings was gedroomde opvolger Balkenende

CDA’er Eurlings was tussen 2007 en 2010 minister van Verkeer en Waterstaat en zat eerder voor het christen-democraten in de Tweede Kamer en het Europees parlement. Hij gold als de gedroomde opvolger van CDA-leider Jan Peter Balkenende, maar stelde zich in 2010 niet herkiesbaar voor de Kamer omdat hij wilde investeren in zijn privé- en gezinsleven.

Ook na zijn vertrek uit de politiek is de naam van Eurlings genoemd als mogelijke CDA-leider bij de Kamerverkiezingen van 2015. Eurlings zelf zei daarover begin vorig jaar dat hij ook dan niet zal terugkeren in de politiek. “‘Ik heb nu een ander leven. Die keuze heb ik bewust gemaakt.”