EU-top: beslissing over omstreden plannen Van Rompuy op lange baan

EU-president Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie Barroso vannacht op een persconferentie in Brussel. Foto ANP / Jerry Lampen

De EU-regeringsleiders hebben afgelopen nacht op een top in Brussel gesproken over het plan van EU-president Van Rompuy, maar hebben nog geen beslissingen genomen over verdere financiële en politieke integratie. Dat maakte Van Rompuy vanochtend vroeg bekend.

In het plan van Van Rompuy staan een aantal omstreden voorstellen, zoals het creëren van een aparte begroting voor de eurozone en het landen verplichten contracten af te sluiten met Europese instellingen over hun sociaal-econonomische beleid. Volgens Van Rompuy kan dit landen helpen om hevige economische schokken te verwerken en hervormingen door te voeren. Tegenstanders vinden dat Brussel door de voorstellen te veel invloed krijgt op de binnenlandse politiek van de lidstaten.

De regeringsleiders spraken vannacht over de plannen, maar namen zoals verwacht nog geen concrete besluiten. De Duitse bondskanselier Merkel zei wel dat de EU-leiders een “routekaart” hadden uitgestippeld voor het nemen van besluiten over de toekomst van de eurozone. Van Rompuy mag zijn plannen verder gaan uitwerken, waarna zijn voorstellen opnieuw aan de orde zullen komen tijdens een EU-top in juni volgend jaar.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy I will present possible measures on 4 issues to the June 2013 #euco in order to bring our economic policies closer

Eerder al akkoord op Europees bankentoezicht

Naast het plan van Van Rompuy stond tijdens de gesprekken ook het Europese toezicht op de bankensector centraal. De ministers van Financiën van de EU kwamen in de nacht van woensdag op donderdag al overeen dat de Europese Centrale Bank banken met meer dan dertig miljard op de balans gaat monitoren. In Nederland zijn dat de ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS Bank.

Het centrale toezicht op de banken moet de opmaat zijn naar de vorming van een bankenunie. Het is de bedoeling dat het permanente Europese noodfonds ESM banken op termijn kan gaan steunen als zij in de problemen raken. Dat laatste ligt bij landen als Duitsland en Nederland gevoelig.

Lees meer over de plannen van Van Rompuy in ons achtergrondstuk ‘Eurotop over omstreden plan Van Rompuy: krijgen we nu een politieke unie?’