EU-familie lust Silvio niet meer

De waarschuwing aan Silvio Berlusconi van zijn Europese partijfamilie was gisteren hard: keer níet terug als premier.

Een cartoon van Giannelli uit de Corriere della Sera: ‘Op veler verzoek komt voor u terug: Silvio Berlusconi’
Een cartoon van Giannelli uit de Corriere della Sera: ‘Op veler verzoek komt voor u terug: Silvio Berlusconi’ .

Net nu de euro in rustiger vaarwater is beland, groeit de vrees voor nieuwe instabiliteit in Italië. Silvio Berlusconi kan de eurozone volgend jaar weer in de problemen brengen als hij terugkeert als premier, zoals hij wil.

De Europese christen-democraten, de partijfamilie van Berlusconi, konden gisteren tijdens een bijeenkomst in Brussel hun afkeer van de oud-premier maar nauwelijks verbergen. Berlusconi’s partij hoort net als het CDA en het Duitse CDU bij de Europese Volkspartij (EVP), die de grootste fractie heeft in het Europees Parlement.

Op de Europese top keerden ook de Franse president Hollande en premier Rutte zich nadrukkelijk tegen Berlusconi. „Ik denk niet dat er serieuze perspectieven zijn voor Berlusconi”, zei Hollande. En Rutte constateerde met kennelijke instemming: „Het is duidelijk dat de EVP Monti steunt en niet Berlusconi.”

„Niemand van ons zit erop te wachten dat Italië weer te gronde wordt gericht”, zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Hij wil dat Berlusconi uit de EVP wordt gezet. Maar gisteren verscheen Berlusconi gewoon in Brussel voor de EVP-bijeenkomst – hij wil zich weer laten zien op het Europese toneel.

Berlusconi’s uitspraak van afgelopen week – „Wat kan ons die spread schelen?” – riep in Brussel de ergste herinneringen op aan zijn regeerperiode. In de maanden voordat Berlusconi aftrad, in november 2011, liep de spread, het renteverschil tussen Italië en Duitsland, op tot recordhoogten. Berlusconi’s weigering om te hervormen en te bezuinigen veroorzaakte paniek op de financiële markten over Italië. Italië, de derde economie van de eurozone, dreigde Europa mee te sleuren in zijn val.

Volgens de EVP-statuten kan Berlusconi niet als lid worden geschrapt. Het enige wat de EVP kon bedenken was: Berlusconi een duidelijke boodschap geven. De partij had als verrassing voor Berlusconi ook de Italiaanse premier Monti uitgenodigd.

Monti hield het kort, Berlusconi praatte lang en vier anderen spraken een voor een hun steun uit voor Monti: EU-voorzitter Herman Van Rompuy, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, Commissie-voorzitter José Manuel Barroso en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Na de bijeenkomst kwam Berlusconi als laatste uit de zaal. Of hij weinig steun had gekregen? „Nee. Er was wat kritiek, maar als ik uitlegde hoe het zat, hoorde ik: ‘Je hebt gelijk.’”

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann blaast van verontwaardiging als ze het later hoort. „Dan was hij bij een andere bijeenkomst.”