Elf jaar cel voor medeplichtige moord Politkovskaja

Politkovskaja was een van de weinige journalisten in Rusland openlijk de regering van Poetin bekritiseerde. In 2005 kwam haar boek uit: Poetins Rusland. Foto EPA

Een Russische oud-politieagent is vandaag in Moskou veroordeeld tot elf jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op journaliste Anna Politkovskaja. In 2006 leverde de veroordeelde een wapen aan de moordenaar, schrijft persbureau AP.

Ook zou hij het appartement bespioneerd hebben waar de journaliste verbleef. Naast zijn celstraf is de veroordeelde een geldboete opgelegd van 75.000 euro, dat geld gaat als schadevergoeding naar de familie van Politkovskaja.

Omdat Pavljoetsjenkov zijn medewerking verleende in het onderzoek kwam hij in aanmerking voor strafvermindering. Rustam Makhmudov, de vermeende moordenaar is vorig jaar in Tsjetsjenië gearresteerd. Het onderzoek tegen hem loopt momenteel nog.

Politkovskaja was een van de weinige journalisten in Rusland die mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië aan de kaak stelde en openlijk de regering van Vladimir Poetin bekritiseerde.