Duur tbs voor zedenplegers sinds jaren 80 fors gestegen

Het tbs-systeem is steeds strenger geworden voor zedenplegers. De gemiddelde duur van behandeling is tussen 1989 en 2008 voor zedenplegers veel langer geworden dan voor andere tbs’ers.

In 2008 kwamen zedendelinquenten met tbs gemiddeld na 10,3 jaar vrij. Voor andere tbs’ers was dat 8,4 jaar. In 1989 zaten de twee groepen nog even lang vast: 5,5 jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van het WODC in opdracht van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD). Volgens tbs-advocaat Niek Heidanus zeggen de cijfers iets over de „kramp waarin de huidige maatschappij schiet” als het over zedenplegers gaat. „Zij zijn niet veranderd, de manier waarop wij over ze denken is veranderd.” Strafpleiter Job Knoester vindt dat zedenplegers te veel „over één kam geschoren” worden. „Er is geen relatie meer tussen de zwaarte van het oorspronkelijke delict en de lengte van de straf.”

Teeven wil levenslang toezicht op zedenplegers mogelijk maken, omdat uit hetzelfde WODC-onderzoek blijkt dat de kans op recidive bij zedendelinquenten op lange termijn groot is. Nu kan een zedenpleger maximaal negen jaar na de gevangenisstraf in de gaten worden gehouden. De Raad voor de Rechtspraak oordeelt negatief over dit voorstel omdat deze termijn nog maar in 2008 verlengd is van drie naar negen jaar.

Zedenplegers: pagina 8