Droog en zacht

Zachte lucht stroomt momenteel uit over Nederland. Het is een structurele verandering, want in ieder geval tot diep in volgende week blijven de temperaturen op een hoog niveau uitkomen. De mildere weersomstandigheden worden aangevoerd van boven relatief zuidelijke gedeelten van de oceaan. Dat gebeurt langs de zuid- en oostzijden van lagedrukgebieden die keer op keer via Schotland richting Noorwegen trekken. Ondanks de grote invloed op ons weerbeeld door deze depressies is het aanstaande weekeinde voor een groot deel droog, zeker gedurende de dag.

Vrijdagavond trekt een actieve regenzone naar Duitsland weg, met in het kielzog nog een paar meer geïsoleerde maar stevige buien. Het blijft fors waaien, met 4 tot 7 Beaufort, en de wind draait daarbij geleidelijk naar het zuiden tot zuidwesten. Later die nacht neemt de wind wat af en trekken de meeste buien weg.

Zaterdag overdag is er weliswaar veel bewolking, maar het is vrijwel droog.

Op een enkele bui na geldt dat ook voor zondag. Zondagavond arriveren vanuit het zuidwesten meer buien. De temperaturen komen dit weekeinde uit tussen 7 en 10 graden en ook tijdens de nachten is het ruim boven nul. De wind neemt steeds verder af. Waait het aan zee zaterdag nog (vrij) krachtig, 5 tot 6, zondag blijft het er bij 4 tot 5 Beaufort.

Volgende week regent het ook overdag weer wat vaker.