Doorstart voor filmlab Cineco

Een van de belangrijkste Nederlandse spelers voor filmproducenten is gered van een faillissement. Foto ANP/Guus Schoonwille

Filmlaboratorium Cineco, dat eind oktober failliet werd verklaard, maakt een doorstart onder de naam Haghefilm Digitaal. Dat meldt het bedrijf vanmiddag. Cineco is een grote speler onder Nederlandse filmmakers, voornamelijk voor de afwerking van filmproducties.

De doorstart, mogelijk gemaakt door enkele filmondernemers, voorkomt dat deze producenten naar het buitenland moeten uitwijken voor de technische afwerking van films. Cineco, dat bestaat sinds de jaren twintig, heeft recent meegewerkt aan titels als De Bende van Oss, De Helaasheid der Dingen, Kauwboy en New Kids Nitro.

Dochterbedrijf Haghefilm, dat samen met Cineco een doorstart maakt, is gespecialiseerd in filmconservering, restauratie en digitalisering. Het nieuwe bedrijf faciliteert voortaan in volledige film-en videoproductie van Nederlandse projecten.

Erik Vrolijk, een van de investeerders laat weten trots, maar vooral blij te zijn met de doorstart:

“Met het nieuwe bedrijf Haghefilm Digitaal blijven kennis en kunde behouden. Het failliet van Cineco ging ons aan het hart. Wij hebben liefde voor het oude filmvak en vinden dat het culturele erfgoed behouden moet blijven.”

Compagnon Wibo de Groot in een aanvulling:

“Met de overgang naar Haghefilm Digitaal BV menen wij een gunstige en stabiele toevoeging aan de Nederlands filmsector te bieden.”