Dijsselbloem denkt na over voorzitterschap eurogroep - ‘kansen vergroot’

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deze week tijdens het Kamerdebat over de Europese top. Foto ANP / Jerry Lampen

Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) zal gaan nadenken over het voorzitterschap van de eurogroep als hij gevraagd wordt voor die functie. Dat zei Dijsselbloem vanochtend voor aanvang van de ministerraad. Zijn naam circuleert al een paar dagen.

De eurolanden denken op dit moment na over wie een geschikte opvolger is voor Jean Claude Juncker, de premier van Luxemburg die voorzitter van de eurogroep is sinds 2005. Juncker kondigde begin deze maand aan eind januari te zullen vertrekken. Voor die tijd moeten de eurolanden een besluit nemen over zijn opvolging.

Hoewel Dijsselbloem in zijn nieuwe functie pas een paar vergaderingen van de eurogroep heeft bijgewoond, dook zijn naam deze week onder meer op in de Franse krant Le Figaro. De minister zei vanochtend “heel even” te willen nadenken als hij wordt gevraagd. Dijsselbloem ziet de baan wel als een deeltijdfunctie en zou sowieso minister van Financiën willen blijven.

‘Kans dat Dijsselbloem het wordt is groter geworden’

De eurolanden zouden graag een voorzitter kiezen uit een van de landen met een triple A-status, de hoogste status die een land kan krijgen van de kredietbeoordelaars. Naast Nederland zijn dat op dit moment Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg. De kans dat Dijsselbloem het wordt lijkt groter te zijn geworden nu twee belangrijke kandidaten zijn afgevallen, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag op basis van bronnen in Brussel:

Bronnen rond de eurogroep vertellen dat het plan om de Duitse minister Schäuble te kiezen of de Fransman Moscovici, van de baan is. Schäuble ligt slecht bij zuiderlingen, Moscovici is stilletjes en politiek zwak. Lidstaten willen geen Europees functionaris als eurogroepvoorzitter, wel “iemand uit een klein land met inhoudelijke expertise, die als verzoener kan optreden”.

De Luxemburger Frieden zou afvallen vanwege zijn nationaliteit. De Belg Vanackere geldt niet als specialist en de Finse en Oostenrijkse ministers irriteren hun collega’s, aldus de bronnen. Daarom zouden twee kandidaten overblijven: Dijsselbloem en de Finse premier Katainen, ex-minister. De voorkeur gaat naar de ervaren Katainen, omdat hij probleemloos kan aanschuiven bij regeringsleiders, wat vaak nodig is. Maar Katainen wil niet.

‘Met Dijsselbloem wil je een biertje drinken’

Dijsselbloem maakt in Brussel een goede indruk en is prettiger in de omgang dan zijn voorganger De Jager, zegt een bron rond de eurogroep:

“Hij is inhoudelijk even hard als zijn voorganger, maar véél prettiger in de omgang. Hij luistert, is constructief. Niet meer dat gedram van De Jager. Met Dijsselbloem wil je na afloop een biertje drinken.”

Naast Dijsselbloem circuleerde eerder in de Duitse media ook de naam van premier Rutte als opvolger van Juncker. De Rijksvoorlichtingsdienst ontkende in reactie op dat bericht dat Rutte kandidaat is.