Dekker wil pestbeleid op alle scholen - Asscher: mensen kijken weg

Den Haag - Vandaag behadelt de Tweede Kamer de begroting voor Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker. foto: ANP/Evert-Jan Daniels
Den Haag - Vandaag behadelt de Tweede Kamer de begroting voor Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker. foto: ANP/Evert-Jan Daniels Staatssecretaris Dekker wil pestbeleid op alle scholen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Elke school moet een beleid hebben om pesten tegen te gaan. Dat vindt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker, zo zei hij na afloop van de ministerraad. “Pestbeleid en het bewust daar mee omgaan hoort eigenlijk een plek te krijgen op iedere school.”

Volgens Dekker zijn er ‘bewezen effectieve programma’s’ die scholen kunnen inzetten om een ‘veiliger en meer geborgen omgeving’ te creëren. De bewindsman gaat het gesprek aan met schoolbesturen om te kijken of dat niet standaard op iedere school moet worden ingevoerd.

De staatssecretaris reageerde op de recente gevallen van zelfmoord die het gevolg waren van pesten. Deze week sprong een 15-jarige leerlinge van een school in Meppel voor de trein. Mogelijk werd de scholiere ook gepest.

Asscher: taak voor schoolbesturen, ouders en kinderen

Vicepremier Lodewijk Asscher vindt dat er vooral een taak ligt voor schoolbesturen, ouders en de kinderen zelf. “Mensen kijken te makkelijk weg”, zei Asscher, die tijdens de wekelijkse persconferentie premier Rutte verving. De vicepremier heeft in dat opzicht weinig vertrouwen in verplichte pestprotocollen.

“Ieder protocol is papier als het niet wordt gebruikt.”

Dinsdag sprong een 15-jarige meisje uit Staphorst voor de ogen van enkele klasgenoten voor de trein. Omdat ze werd gepest, zeggen bekenden. Haar middelbare school doet onderzoek naar de zaak.