Camiel Eurlings nieuwe topman KLM

Oud-minister Camiel Eurlings (CDA) wordt de nieuwe topman van KLM. Dat bevestigen bronnen bij de luchtvaartmaatschappij. Eurlings volgt in 2013 directeur Peter Hartman op, die met pensioen gaat.

Eurlings treedt vermoedelijk ook toe tot de directie van moedermaatschappij Air France-KLM, nu geleid door door de Fransman Jean-Cyril Spinetta. De directie is hoofdverantwoordelijk voor strategie en het beleid van Air France en KLM.

Eurlings (39) werkt al bij KLM. Hij zit sinds april 2011 samen met Hartman in de directie en is verantwoordelijk voor de vrachtdivisie. Eurlings was tot eind 2010 minister voor Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Balkenende IV. Hij werd gezien als opvolger van Balkenende als CDA-leider.

Maar in oktober van dat jaar maakte hij bekend uit de politiek te stappen omdat hij meer tijd wilde besteden aan zijn gezin. Destijds gingen al geruchten dat hij naar KLM ging, wat hij ontkende. Eurlings kreeg om zijn aanstelling bij KLM onder meer felle kritiek van GroenLinks, die vond dat hij de schijn van belangenverstrengeling tegen zich had. Als minister nam hij besluiten die van invloed waren op KLM.