Bestuur Buma/Stemra flink verjongd

Het bestuur van Buma/Stemra is flink opgeschud. De leden van de auteursrechtenorganisatie kozen gisteren tal van jonge muzikanten in hun bestuur en een nieuwe ledenraad.

Bij de ledenvergadering in Bunnik werden producer/componist Peter Perquin, alias Perquisite en songwriter Arrien Molema (ex-Room Eleven) met een ruime meerderheid verkozen tot bestuursleden. Daarnaast is zanger Henk Westbroek herkozen en is componist Loek Dikker zonder tegenstemmen aangenomen. Popmuzikanten als Marcin Felis van Moke en zangeres Beatrice van der Poel kregen een plek in de nieuw opgezette ledenraad.

Het Buma/Stemra-bestuur is aan veranderingen onderhevig en is terug van 24 naar twaalf leden met een onafhankelijke voorzitter. Jonge leden als Perquin (30) zijn erop uit de kloof tussen de oude Buma-cultuur en een nieuwe generatie musici te dichten. Ze willen een bestuur met „jonge mensen uit het veld die de scherpe vragen stellen die anderen niet durven stellen”. Om stemmen te vergaren waren zo veel mogelijk jonge musici opgeroepen en gemobiliseerd. Er werd op de sociale media gesproken van de ‘Buma-revolutie’.

Auteurs hebben zich lang gestoord aan het feit dat op hun bestuursstoel personen zaten die de belangen van uitgevers behartigden. Het leidde tot beschuldigingen dat uitgevers in feite de dienst uitmaken in de organisatie. De directie heeft het beeld dat er corruptie heerst in de top en dat de uitgevers alle macht hebben dit jaar willen rechtzetten.

Naast een nieuwe bestuursstructuur moet er meer transparantie komen en meer mogelijkheden voor „participatie van de leden”. Schijn van belangenverstrengeling moet bij een verbeterd Buma/Stemra worden voorkomen.

Een van de verbeteringen is dat muziekuitgevers niet meer meebeslissen over de kandidaten voor auteurszetels in het bestuur. „De verjonging is een historisch moment”, zegt Erwin Angad-Gaur van de Ntb, de vakbond voor musici, componisten en tekstschrijvers. „Er valt bij Buma/Stemra nog veel te doen, maar nu de auteurs de organisatie terug in handen hebben genomen is er reden voor optimisme.”