Besmuikt gourmetten op z’n Italiaans

En wat wordt het met de kerstdagen? Een neorustiek menu met Jamie Oliver als leidsman? Een verantwoord ‘save the world’-menu, duurzaam zonder vlees en met veel groente? Een crisismenu met stamppot boerenkool en een gehaktbal, als statement? Of kan er toch nog een menu ‘grand luxe’ af?

Half Nederland trekt zich niets aan van de suggesties waarmee de media ons overladen, maar gaat gewoon weer gourmetten. Soms wat besmuikt – „We doen het eigenlijk voor de kinderen” – want gourmetten staat bij de eetculturele elite niet in hoog aanzien. Het is toch meer Kerst met Henk en Ingrid.

Laten we er het beste van maken, geïnspireerd door de Italiaanse keuken, met kleine gerechtjes die het gemengde vleesplateau uit de supermarkt overstijgen. Meer recepten zijn te vinden op www.ermagwelweerwataf.blogspot.com.

Visrolletjes met zeekraal: Verdeel de visfilet in zes stukken. Wrijf ze in met wat citroensap en bestrooi ze met peper. Rol ze op rond een twijgje rozemarijn met de velzijde naar binnen. Omwikkel de visrolletjes met een plakje pancetta en zet ze zo nodig vast met een cocktailprikker. Bak de visrolletjes op de bakplaat of in een pannetje. Zet de zeekraal even aan in een pannetje met een beetje boter en wat knoflooksnippers.

Kerstomaten en courgette met mozzarella:Snijd de kerstomaatjes doormidden en de courgette in plakjes en daarna in kwarten. Laat de tomaat en de courgette met wat olie en blaadjes oregano garen in het pannetje. Er mag nog wat peper en zout bij. Voeg de stukjes mozzarella toe en laat ze smelten.

Saltimbocca:Snijd de kalfsschnitzels in zes plakjes. Bestrooi ze met wat peper. Leg op elk lapje een klein blaadje salie en een halve plak parmaham. Houd ze op hun plaats met een cocktailprikker. Bak de eerst de hamzijde, daarna de andere kant. Blus af met een scheut witte wijn en een paar druppels citroensap. Laat de lapjes even sudderen en haal ze uit het pannetje. Roer de aanbaksels los en laat de jus nog een beetje inkoken.

Gebakken peer met gorgonzola: Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in partjes. Laat drie of vier partjes peer met een beetje boter zachtjes bakken. Verdeel de verkruimelde gorgonzola over de pannetjes. Zet ze even onder de grill.