Asscher: meld klacht over Polen maar bij mij

Mensen die overlast ondervinden van Polen kunnen zich beter bij het ministerie van Sociale Zaken melden dan bij de PVV. Dit zei minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gisteren in reactie op de eerder die dag door de PVV gepresenteerde uitslagen van het omstreden ‘Polenmeldpunt’. Volgens Asscher biedt zijn ministerie in tegenstelling tot de PVV wél oplossingen voor problemen met Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten.

Het ‘Polenmeldpunt’ heeft sinds de lancering in februari 38.139 ‘authentieke’ meldingen binnengehad. Het overgrote deel van het totale aantal van 175.500 reacties betrof geen klacht over criminaliteit of overlast, maar kritiek op het meldpunt.

Kamerlid Joram van Klaveren (PVV) bood de resultaten gisteren in de Tweede Kamer aan. Hij riep het kabinet in een motie op de grenzen voor Polen te sluiten en hen bij overlast uit te zetten.

Kamerleden namen begin van het jaar nog nadrukkelijk afstand van het meldpunt en bekritiseerden premier en VVD-leider Mark Rutte omdat hij dat niet deed. Na het forse verlies van de PVV tijdens de laatste verkiezingen lijken politici minder belang te hechten aan het meldpunt. Geen enkele partij reageerde op de motie van Van Klaveren.