Advies: houd CKV verplicht

De Raad voor Cultuur is tegen het afschaffen van het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) als verplicht examenvak in het voortgezet onderwijs.

In maart maakte het ministerie van OCW bekend dat CKV een keuzevak wordt. Dat betekent niet dat scholieren de vrije keuze krijgen of ze het willen volgen, maar dat scholen mogen kiezen hoe het invullen. Ze mogen de lessen ook integreren in andere vakken, zoals geschiedenis, Nederlands of vreemde talen.

De Raad voor Cultuur brengt vrijdag een ongevraagd advies uit, omdat voor een „degradatie van het vak” wordt gevreesd. „De kans is groot dat zowel leerlingen als scholen minder of geen aandacht meer zullen of kunnen besteden aan culturele vorming, zeker scholen die hier al weinig gevoel voor hebben.”

Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur: „Wij willen voor de regering gesprekspartner zijn bij het vormen van het cultuurbeleid. Dat betekent dat je af en toe ook tegenspreekt. Als CKV geen verplicht examenvak meer is, verliest het status en verdwijnen de gespecialiseerde docenten. Je vraagt je ook af waarom dan de Cultuurkaart is gered. Die kaart wordt gebruikt bij CKV voor culturele activiteiten.”

De Raad bracht in juni samen met de Onderwijsraad al een advies uit over cultuureducatie in het basisonderwijs. „Dat is omarmd in het regeerakkoord. Het is dan niet logisch als in het voortgezet onderwijs een tegengestelde koers wordt ingezet.”