ABP verhoogt pensioenpremie en verlaagt pensioenen ‘zeer waarschijnlijk’

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogt de pensioenpremie volgend jaar met 1,3 procent. Dat heeft het pensioenfonds vanochtend bekendgemaakt. Ook is het volgens het ABP “zeer waarschijnlijk” dat de pensioenen volgend jaar met een 0,5 procent verlaagd moeten worden.

Foto ANP / Marcel van Hoorn

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogt de pensioenpremie volgend jaar met 1,3 procent. Dat heeft het pensioenfonds vanochtend bekendgemaakt. Ook is het volgens het ABP “zeer waarschijnlijk” dat de pensioenen volgend jaar met een 0,5 procent verlaagd moeten worden.

Een gemiddelde werknemer met een brutosalaris van 3400 euro moet door de premiestijging tien euro meer premie per maand betalen. De stijging van de premie naar 25,4 procent is volgens ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren, om een drietal redenen noodzakelijk:

  • De levensverwachting stijgt ook dit jaar sneller dan verwacht. Daardoor moet het ABP meer mensen langer pensioen uitkeren.
  • Omdat leden van ABP later met pensioen gaan, zijn ze gemiddeld ouder en daardoor zijn de kosten van de pensioenopbouw hoger.
  • De Nederlandsche Bank eist dat de financiële positie van pensioenfondsen verder wordt verbeterd.

Verlaging pensioenen ‘zeer waarschijnlijk’

Het ABP kondigde vanochtend ook aan dat een pensioenverlaging volgend jaar “zeer waarschijnlijk” is. Het fonds kampt met een te lage dekkingsgraad van 97 procent. Als de dekkinsgraad aan het einde van het jaar tegen de 100 procent is hoeven de pensioenen in 2013 niet te worden verlaagd, maar het ABP acht die kans niet groot. De dekkingsgraad is de verhouding tussen de huidige middelen in kas en de verplichtingen aan deelnemers nu en in de toekomst.

Het bestuur van het ABP neemt in februari volgend jaar een definitief besluit over een eventuele pensioenverlaging. Als daartoe besloten wordt, gaat de verlaging op 1 april in.

Gemiddelde dekkingsgraad op 102 procent

De Nederlandsche Bank maakte vanochtend bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen eind november op 102 procent lag, een procentpunt hoger dan twee maanden eerder. De stijging van de dekkingsgraad tussen november en september komt met name doordat de pensioenfondsen meer rendement hebben gehaald uit hun beleggingen, vanwege de stijging van de beurzen.