16 uur licht na dagje zon

Een lamp die zich voorstelt in de ik-vorm. Tja, een beetje vreemd is het wel. Als je de site wakawakalight.com bezoekt, word je namelijk ontvangen met de boodschap: „Hello, I am WakaWaka. I bring light to dark places. I suck up sunlight like no other and give back 16 hours of bright reading light. I am the best and coolest solar LED lamp. Welcome to my home.”

Nou Waka (mag ik je zo noemen?), bedankt!

De WakaWaka is een bijzonder product: het is een zeer efficiënte LED-lamp op zonne-energie. Na acht uur in de zon levert de lamp zestien uur leeslicht op. Dat is bijna twee keer zoveel als andere zonne-energielampen. En met de deze week gepresenteerde WakaWaka Power kun je ook mobiele telefoons opladen.

De lichtgewicht lamp (die je zowel op een fles kunt zetten, als aan het plafond kunt hangen) wordt in de VS veel gebruikt door kampeerders.

Maar de echte impact van de WakaWaka ligt in de derde wereld. Daar leven nog 1,5 miljard mensen zonder elektriciteit. Dat betekent niet alleen een gebrek aan comfort, maar ook een probleem met onderwijs. Kinderen halen hun schoolexamens niet, omdat er ’s avonds geen licht is om huiswerk te maken. Daarbij komt dat dagelijks duizenden arme mensen brandwonden oplopen en schadelijke rook inademen door het gebruik van lampen op kerosine, die ook nog eens heel duur is.

Met een goede, betaalbare lamp op zonne-energie zijn dus veel problemen verholpen. En het opladen van de mobieltjes? Daar zit men in ontwikkelingslanden óók op te wachten. Geschat wordt dat er ruim 600 miljoen mensen in ontwikkelingslanden wél een mobiele telefoon kunnen betalen, maar niet of nauwelijks toegang hebben tot elektriciteit om die op te laden.

Maar hoe kan de WakaWaka zo veel efficiënter zijn dan andere lampen op zonne-energie? Een doorsnee zonnecel levert te weinig spanning om de batterij van een mobiele telefoon mee op te laden. In traditionele zonnetechnologie worden daarom meerdere zonnecellen aan elkaar geschakeld om meer spanning op te wekken. Maar dat maakt de apparaten vaak log en onbetrouwbaar, want er kunnen problemen ontstaan in de schakelingen tussen de cellen.

De WakaWaka heeft deze problemen niet: de zonnecel is verbonden aan een chip, ontworpen door Dutch Intivation, die de elektrische spanning via software ‘oppompt’ tot de juiste spanning. Bovendien zorgt de chip ervoor dat de batterij al begint te laden als het nog bewolkt is, terwijl normale zonnecellen pas opladen als de zon al een tijdje schijnt. En: de batterij blijft opladen als een deel van de cel geen zon vangt.

Voor elk verkocht exemplaar (€55,-) wordt een WakaWaka Light gedoneerd aan Haïti. Kijk op wakawakalight.com