Ziekte en alcoholisme zijn er om te overwinnen

De groeten van Mike!

Regie: Maria Peters. Met: Maas Bronkhuyzen, Faas Wijn, Bracha van Doesburgh, Carine Crutzen. ***

De tienjarige Mike (Maas Bronkhuyzen) is in het ziekenhuis behandeld voor leukemie. Als hij na zeven maanden naar huis mag, komt zijn alleenstaande moeder Natasja (Bracha van Doesburgh) niet opdagen. Zij blijkt een onverantwoordelijke alcoholist die het niet zo nauw neemt met de zorg voor haar kind. Dus gaat bureau Jeugdzorg zich ermee bemoeien, waarna Mike allerlei plannen bedenkt om de wat frikkerige mevrouw van Jeugdzorg (Carine Crutzen) dwars te zitten. Want ook al is Natasja chaotisch en heeft ze een drankprobleem, Mike wil alleen zijn eigen moeder. In de hoop dat zij alsnog haar verantwoordelijkheid neemt, rekt hij zijn verblijf in het ziekenhuis zo lang mogelijk.

Hoewel het scenario van Mirjam Oomkes en Willemine van de Wiel veel problemen aanstipt, is De groeten van Mike! vooral bedoeld als vlotte jeugdfilm vol optimisme. Ziekte en alcoholisme zijn er om te overwinnen. Het wordt door regisseur Maria Peters (Kruimeltje, Pietje Bell) opgediend met een geforceerd luchtig sausje, zoals in veel Nederlandse jeugdfilms.

    • André Waardenburg