Zachte dagen

Tot dusver heeft december in het algemeen lichtelijk winters uitgepakt, maar daar komt een einde aan. Donderdagavond ligt het kwik nog rond het vriespunt en valt er een beetje sneeuw, maar in de nacht naar vrijdag loopt de temperatuur op. Vrijdagmiddag ligt het kwik ruim boven nul en er volgt dan een hele reeks zachte dagen. Vandaag meegerekend, zal de gemiddelde temperatuur van deze maand tot vandaag zo’n twee volle graden onder de gangbare 3,7 graden uitkomen, maar die balans gaat naar de andere kant doorslaan.

Zachte lucht dringt namelijk vanuit het zuiden en zuidwesten op. Dat levert donderdagavond eerst wat lichte sneeuw op, maar de temperatuur gaat de nacht daarop langzaam maar zeker stijgen.

Vrijdagochtend is het bewolkt, maar meest droog. In de middag gaat het stevig regenen bij het binnendringen van echt zachte lucht. Bij een vrij krachtige, aan zee harde zuidelijke wind wordt het 4 graden in Groningen tot 8 graden in het zuiden.

De depressie die dat veroorzaakt, ligt dit weekend en komende maandag vrijwel stil boven de Britse eilanden. Af en toe trekt een randstoring over Nederland met regen. Daar tussendoor komen langdurige droge momenten voor, met ook een paar spaarzame opklaringen. Bij een matige tot vrij krachtige, aan zee soms harde wind uit zuidwest tot zuid, is het zacht, ’s nachts 4 tot 8; ’s middags 7 tot 10 graden.