Wozniacki’s imitatie van Serena Williams racistisch? Oordeel zelf

Caroline Wozniacki of Denmark smiles after putting a towel under her top, during her tennis match against Maria Sharapova of Russia during an exhibition tour in Sao Paulo December 7, 2012. Wozniacki padded her outfit with towels to impersonate tennis player Serena Williams of the U.S. as a joke. Picture taken December 7, 2012. REUTERS/Nacho Doce (BRAZIL - Tags: SPORT TENNIS) Caroline Wozniacki's imitatie van collega Serena Williams werd niet goed ontvangen. Foto Reuters / Nacho Doce

Tennisster Caroline Wozniacki dacht met haar imitatie van collega Serena Williams de lachers op haar hand te krijgen, maar dat pakte net iets anders uit. De Deense wordt ervan beschuldigd racistisch te hebben gehandeld.

Wozniacki stopte tijdens een exhibitietoernooi in Brazilië haar truitje en rokje vol met wat handdoeken, om de wulpse vormen van Williams te evenaren. Ze zwierde vervolgens wat rond op de tennisbaan en wist zo het aanwezige tennispubliek aan het lachen te brengen.

http://youtu.be/onBivko4gaw

Maar op diverse sociale media werd haar actie echter veel minder gewaardeerd. “Racistisch”, noemden sommige twitteraars het zelfs:

Twitter avatar aminatou Aminatou Sow “There is no joke here unless you think black women’s bodies are jokes.” http://t.co/YQgoy2oZ #tennis #racism
Twitter avatar korean_donut Drea (정안드레아) lmfao caroline wozniacki’s sad attempt at imitating Serena Williams is not even a question of racism. it WAS racist.
Twitter avatar lladkins Lenore Adkins #Wozniacki stuffs bra and butt To Imitate Serena, sparks outrage, cries of racism http://t.co/Cg1dPQCR via @po_st

Hoezo is het überhaupt racistisch?

Maar wat maakt de actie van Wozniacki eigenlijk racistisch, vraag je je in eerste instantie af. Het is immers niet de eerste keer dat Wozniacki haar collega, en volgens sommigen vriendin, Williams imiteert.

Tegenstanders vinden echter dat Williams zeer aanwezige buste en derrière al vaak genoeg onderwerp van gesprek zijn geweest. Ze spreken van een zogenoemde ‘mockery’ van het lichaam van de donkere vrouw. Ook ondermijnt de actie van de Deense dat de tenniszusters Williams al jaren trachten een rolmodel voor velen te zijn in de overwegend ‘witte’ tenniswereld.

Een blogger op Tumblr:

“this isn’t “harmless fun” as one article described it. its racist. out and outright racism. its misogynistic. mocking and making fun of the bodies of black women for a laugh? real funny, stupid white girl. real real funny.”

Een andere blogger:

“It may have been done in “jest,” but I love how people can turn a black woman’s body and sexuality into a caricature.”

‘Er wordt met twee maten gemeten’

Simon Cambers van de site The Tennis Space snapt alle ophef om de actie van Wozniacki niet. Racistisch is het absoluut niet, meent Cambers. Volgens hem wordt er met twee maten gemeten, omdat Serena al eerder geïmiteerd is door collega’s. Cambers:

“Why didn’t Andy Roddick, who has a much higher profile in the US and who is a close friend of Serena’s, get any criticism for doing exactly the same thing a few years ago? Surely, that’s pure double standards. (…) Having a big chest is not something unique to black women, nor is having a bigger than average backside, even if the two things are often held up as a stereotype.”

Andy Roddicks imitatie van de Afro-Amerikaanse tennisster.

Overigens zijn ze er op de tennisbaan niet vies van elkaar na te bootsen. Novak Djokovic gaat zelfs door het leven als koning der imitaties:

    • Jeannine Julen