'Vrienden van Syrië' erkennen oppositie

Rusland uit scherpe kritiek op erkenning door Amerika.

Tientallen landen, die verenigd zijn in de ‘Vrienden van Syrië’, hebben de nieuwe Syrische Nationale Coalitie (SNC) erkend als de „legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk”. Tot de landen behoort ook Nederland. Rusland heeft scherpe kritiek geuit op de erkenning door de Verenigde Staten.

De erkenning van de Amerikaanse president Barack Obama kwam dinsdagnacht, een dag nadat de EU hetzelfde had gedaan. Voor Rusland komt die stap als een verrassing. Volgens het land rekent de VS kennelijk op een militaire overwinning door de opstandelingen tegen het Syrische bewind van Bashar al-Assad.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zei dat de VS zich niet aan internationale afspraken houdt. „Dit besluit is in strijd met de gemaakte afspraken in Genève [in juni], waarin wordt voorgesteld een dialoog te beginnen tussen regeringsvertegenwoordigers en afgevaardigden van de oppositie. Tijdens de bijeenkomst in Genève dachten we dat de VS de noodzaak begreep om condities te creëren waarin alle partijen deelnemen in de dialoog.”

Gisteravond werd bekend dat het Syrische leger deze week voor het eerst scudraketten heeft ingezet tegen de oppositie. Dat meldden functionarissen van de Amerikaanse regering en de NAVO. De inzet van de scudraketten wordt gezien als een serieuze verdere escalatie van het conflict in Syrië. NRC