Verhuizing orka Morgan naar Tenerife was niet onrechtmatig

TENERIFE - Orka Morgan tijdens een training in haar nieuwe verblijfplaats, Loro Parque op Tenerife. De vrouwtjesorka werd afgelopen november overgebracht van haar tijdelijke onderkomen in Dolfinarium Harderwijk, nadat ze in juni 2010 ernstig verzwakt werd aangetroffen in de Noordzee. ANP JAN KANNING Orka Morgan tijdens een training op haar verblijfplaats, Loro Parque op Tenerife. Foto ANP / Jan Kanning

De verhuizing van orka Morgan van het Dolfinarium in Harderwijk naar Loro Parque, een park in Tenerife, was niet onrechtmatig. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

De zaak was aangespannen door de Orka Coalitie, een verbond van dierenactivisten, die wilde dat het dier in de natuur zou worden vrijgelaten. Morgan werd in 2010 ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Het dier werd naar het Dolfinarium gebracht om te herstellen, schrijft persbureau Novum.

Morgan verhuisde vorig jaar naar Tenerife

In 2011 werd bekendgemaakt dat Morgan naar Loro Parque op Tenerife zou verhuizen, waar al vijf andere orka’s leefden. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker gaf een vergunning af voor de verhuizing van Morgan naar Tenerife. Dit had volgens de Orka Coalitie nooit mogen gebeuren.

De vergunning mocht alleen worden afgegeven als het doel daarvan onderzoek of onderwijs was dat de bescherming of instandhouding van de soort ten doel had. Dit is volgens de rechter het geval. Het park op Tenerife doet onderzoek en vervult een educatieve functie, aldus de rechter.

‘Welzijn Morgan loopt geen gevaar op Tenerife’

De rechter ziet geen reden om aan te nemen dat het welzijn van Morgan gevaar loopt op Tenerife. De Orka Coalitie kan, als ze het hier niet mee eens is, een zaak in Spanje starten.

De Orka Coalitie laat weten teleurgesteld te zijn over het vonnis. De beslissing van de rechter betekent volgens de Coalitie dat hulp aan wilde dieren slecht kan uitpakken als in gevangenschap blijkt dat het dier geld waard is.

“We zijn ontzettend teleurgesteld dat de wetgeving zó weinig bescherming biedt aan wilde dieren als Morgan”, zegt woordvoerder Barbara van Genne in een persbericht. Van Genne:

“Beslissingen over het rehabiliteren van deze dieren zouden niet aan commerciële belanghebbenden mogen worden overgelaten, want dan delven de belangen van het dier het onderspit en is er geen sprake van bescherming.”

    • Jeannine Julen