‘Veel pijn’ na afgelasting van toneelstuk Het derde huwelijk

Na de dood van acteur Jeroen Willems wil regisseur Theu Boermans niet doorgaan met het geplande toneelstuk Het derde huwelijk.

„Jeroen Willems en ik stonden al in de startblokken om het toneelstuk Het derde huwelijk te gaan repeteren”, zegt regisseur Theu Boermans. De voorstelling zou op 6 maart in première gaan in de Amsterdamse Stadsschouwburg als co-productie van het Nationale Toneel en het Derde Bedrijf.

Na het plotse overlijden van Jeroen Willems vorige week maandag besloot Boermans de voorstelling af te gelasten. Boermans: „Jeroen was nauw betrokken bij de toneelversie van deze roman van Tom Lanoye. Bewerker Koen Tachelet schreef het stuk speciaal voor Willems. We zouden voor het eerst samenwerken en verheugden ons daar allebei op.”

Het besluit de voorstelling af te gelasten deed Boermans „veel pijn”, benadrukt hij. „In mijn hoofd was ik al aan het regisseren. Maandag 17 december zou de cast voor het eerst bijeenkomen. Uit piëteit jegens Jeroen Willems wilden we op korte termijn geen vervanger zoeken. Bovendien neemt geen enkele acteur die rol aan, ook uit piëteit. Bij zoiets tragisch als de dood van een acteur kom je terecht in een samenspel van overwegingen, niet alleen artistieke ook financiële. De voorstelling was aan de schouwburgen verkocht op naam van Willems. Het was de bedoeling na de toneeluitvoering een filmversie uit te brengen. Bij een acteur als Willems was dat een ideale combinatie, want hij is zowel een begenadigd filmacteur als toneelspeler.”

Directeur van het Derde Bedrijf, Jacqueline van Benthem, had speciaal voor deze voorstelling de talentvolle Zuid-Afrikaanse actrice Michaela Coel gecontracteerd voor vier maanden. Het is nu de bedoeling de voorstelling over dit seizoen heen te tillen naar 2014-2015. „Dan zijn hoop ik alle hevige emoties enigszins verlicht,” aldus Boermans.

De voorstelling zou in Nederland en in Vlaanderen op tournee gaan. Van Benthem: „In ons eigen theater, het Compagnietheater in Amsterdam, zou zowel gerepeteerd als gespeeld worden. Nu staat de grote zaal enkele maanden leeg. Dat is financieel een grote strop. Voor afgelasting van een toneelvoorstelling bestaat geen verzekering. Het valt onder overmacht.”

Volgens Boermans was Willems de gedroomde acteur voor Het derde huwelijk omdat „hij de extremen beheerst die de rol vergt”. De roman gaat over een stervende homoseksuele man die op duistere wijze het aanbod krijgt met een jonge Afrikaanse vrouw te trouwen. Dank zij dit huwelijk kan zij een verblijfsvergunning bemachtigen. Boermans: „Zijn emoties springen heen en weer tussen woede en tederheid, cynisme en levenslust. Jeroen Willems herkende zich in de rol. Bij de eerste lezing had hij de toon van deze politiek geladen roman meteen te pakken.”

    • Kester Freriks