Rice gaat Clinton niet opvolgen - ‘kans nu groot dat ’t Kerry wordt’

Susan Rice in juni van dit jaar. Ze wordt niet de nieuwe 'secretary of state' van de VS, een positie waar ze recent vaak voor genoemd werd. Foto AP / Bebeto Matthews

Susan Rice, de Amerikaanse VN-ambassadeur die veel genoemd werd als opvolger van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken, trekt haar kandidatuur voor die positie in. De kans is nu erg groot dat John Kerry het ambt gaat vervullen.

Rice liet vanavond per brief weten dat ze er vanaf ziet. Ze schrijft dat ze ‘vereerd’ was om tot de kandidaten te worden gerekend, maar zich terugtrekt om een ‘lange, kostbare en verstorende benoemingsprocedure’ te voorkomen.

Republikeinen vielen Rice aan om Benghazi-uitspraken

Rice lag de laatste tijd onder vuur om opmerkingen die ze maakte in de nasleep van de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Benghazi op 11 september van dit jaar. Het Witte Huis bracht toen naar buiten dat het geen terroristische aanslag was, maar een spontaan resultaat van een protest tegen de anti-moslimfilm Innocence of Muslims. Later bleek het wel degelijk om terrorisme te gaan.

Obama noemt die aantijgingen vanavond ‘oneerlijk’ en zegt dat hij de beslissing dapper vindt:

“While I deeply regret the unfair and misleading attacks on Susan Rice in recent weeks, her decision demonstrates the strength of her character, and an admirable commitment to rise above the politics of the moment to put our national interests first.”

Ze was favoriet van Obama, die nu niet om John Kerry heen kan

Dat ze de favoriet van Obama was, was wel duidelijk, zegt onze correspondent in de VS Guus Valk vanavond:

“Ze stond op de shortlist van Obama, hij wilde haar graag hebben. Dat was ook te zien tijdens de Benghazi-ophef, toen hij voor haar in de bres sprong.”

De kans is nu groot dat John Kerry, de Democraat die in 2004 de presidentsverkiezingen verloor van George W. Bush, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. Valk daarover:

“Clinton stopt op 20 januari, de dag dat de nieuwe termijn van Obama begint. Dan moet er een opvolger zijn. Kerry wil graag, daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt. Hij is voorzitter van de Buitenlandse Zaken-commissie en had een erg goed ontvangen speech over buitenlandbeleid op de Democratische conventie. Er zijn nog enkele outsiders, maar Kerry maakt een ontzettend grote kans.”

    • Peter Zantingh