School in Meppel onderzoekt zelfmoord meisje dat gepest zou zijn

Bij de spoorovergang van station Oisterwijk zijn hekwerken aangebracht, die moeten voorkomen dat mensen de rails oversteken bij een naderende trein en maken het ook moeilijker voor de trein te springen, zoals het meisje bij Meppel deed. Foto ANP / Rick Nederstigt
Bij de spoorovergang van station Oisterwijk zijn hekwerken aangebracht, die moeten voorkomen dat mensen de rails oversteken bij een naderende trein en maken het ook moeilijker voor de trein te springen, zoals het meisje bij Meppel deed. Foto ANP / Rick Nederstigt Bij de spoorovergang van station Oisterwijk zijn hekwerken aangebracht, die moeten voorkomen dat mensen de rails oversteken bij een naderende trein en maken het ook moeilijker voor de trein te springen, zoals het meisje bij Meppel deed. Foto ANP / Rick Nederstigt

Een vmbo-school in Meppel gaat onderzoek doen naar de zelfmoord van een leerling van de school, schrijft de krant de Stentor. Het 15-jarige meisje uit Staphorst sprong dinsdag voor de ogen van enkele klasgenoten voor de trein. Haar middelbare school onderzoekt of het meisje werd gepest.

Het meisje zou een afscheidsbrief hebben geschreven waarin de namen staan van haar pesters. De school, AOC Terra, weet van de brief af en zegt dat ze die zullen meenemen in het onderzoek. Op Twitter speculeren scholieren er namelijk over of het zelfmoord is of niet. Astrid Berendsen, lid van de raad van bestuur van de overkoepelende Onderwijsgroep Noord, wil geen mededelingen doen over de inhoud van de brief, maar zegt wel dat de school enorm geschrokken is:

“Aangezien er geruchten gaan over pesten, doen wij er alles aan meer duidelijkheid te krijgen over de aanleiding van dit tragische overlijden. We stellen als school een onafhankelijk onderzoek in. We hopen zodoende de oorzaak van deze dramatische gebeurtenis te achterhalen. Dat gebeurt uiteraard in overleg met haar ouders. We hebben veel contact met hen.”

De school heeft een herdenkingsruimte ingericht voor haar klasgenoten en andere leerlingen. Ook is er slachtofferhulp beschikbaar en zijn er maatschappelijk werkers. Directeur Evert Weide in de krant:

“Dit is een ramp. In de eerste plaats voor de ouders en de broers van de scholiere, maar ook voor onze leerlingen, leerkrachten en onze school. Heel Meppel en Staphorst hebben hier veel verdriet van.”

Meisje won poëziewedstrijd met pestgedicht

Bijna drie jaar geleden won het meisje een poëziewedstrijd met een gedicht over pesten. Ze nam toen deel aan het Meppeler Poëziefestival. In het gedicht omschreef ze hoe ze zich voelde:

Op mijn vorige school
Ben ik erg gepest
Ik was anders dan de andere,
Anders dan de rest.

Ik weet niet waarom,
Het begon als een spel.
Het liep uit de hand
En eindigde voor mij in een hel.

Het ging drie jaar door,
En niet alleen schelden
Wat ik ook elke dag hoor.

Ik had er genoeg van,
Het zat me tot hier.
Nu ben ik daar weg,
met heel veel plezier.

Diep van binnen ben ik bang,
want straks herhaalt het zich weer,
dan voel ik die pijn weer,
en dat wil ik nooit meer.

Juryvoorzitter Jean Pierre Rawie was onder de indruk van haar moed om het gedicht voor een volle zaal voor te dragen, schrijft dagblad De Stentor.

Het drama roept herinneringen op aan de zelfdoding van Tim Ribberink anderhalve maand geleden. In een rouwadvertentie voor Ribberink plaatsten zijn ouders zijn afscheidsbrief om de gevolgen van pesten aan de kaak te stellen.