Veel klachten over dienstregeling - helft Fyra-treinen vertraagd

De helft van de Fyra-reizigers is niet op tijd op de plek van bestemming gekomen. Foto ANP / Frank de Roo

Bij het meldpunt van Rover zijn sinds begin deze week ruim vijftienhonderd meldingen binnengekomen over de nieuwe dienstregeling van de NS. Het merendeel van de klachten gaat over te volle treinen, meldt Novum.

Opvallend veel klachten over te volle treinen gingen over de trajecten Almere Buiten-Amsterdam, Haarlem-Rotterdam en Leiden-Amsterdam. Ook over te drukke treinen vanuit Apeldoorn en Amersfoort richting Utrecht werd volop geklaagd. Daarnaast maakten reizigers melding van langere overstaptijden.

Veel meldingen kwamen binnen over de Fyra, de snelle internationale verbinding van Nederland naar België, die de Beneluxtrein sinds zondag vervangt en nog geen dag zonder problemen heeft gereden. Een woordvoerder van de NS meldde vandaag dat de afgelopen week:

  • de helft van de Fyra-reizigers niet op tijd op de plek van bestemming kwam
  • tweederde van de reizigers een vertraging van een kwartier had
  • twintig procent langer dan een half uur extra onderweg was

Volgens de woordvoerder is er niet een enkele oorzaak voor de problemen aan te wijzen. Een delegatie van de NS en NS Hispeed gaat morgen naar België om met de Belgische spoorwegen te praten. De woordvoerder benadrukte dat het een reeds gepland overleg betreft. De gesprekken zullen wel vooral over de problemen met de Fyra gaan.

‘Piek van klachten inmiddels geweest’

Ook over het busvervoer werd geklaagd. Bussen van Arriva zorgden met name in Leiden voor vertraging, onduidelijkheid en drukte. In Zuid-Limburg kregen reizigers te maken met te kleine busjes ingezet door vervoerder Veolia.

Rover verwacht dat de piek van de klachten inmiddels is geweest. De reizigersvereniging wil in overleg met de NS, zodat knelpunten in de nieuwe dienstregeling worden aangepakt. Wanneer dat overleg plaatsvindt is nog niet bekend.

Lees vandaag in NRC Handelsblad (of in de digitale editie) meer over de problemen met de hogesnelheidstrein.