Rijke Rus deelt weer uit

Hij zet er vaart achter, de Russiche miljardair Yuri Milner, rijk geworden dankzij onder meer Facebookaandelen. In augustus stortte hij onaangekondigd drie miljoen euro op de bankrekening van negen theoretische fysici. Dat was, zo bleek, de aftrap voor zijn nieuwe jaarlijkse Fundamental Physics Prize. Deze week zijn alweer de kandidaten voor de editie van 2013 bekendgemaakt. De shortlist is opgesteld door de prijswinnaars van 2012. Het was de enige tegenprestatie die van ze verwacht werd, nadat ze hun vrij te besteden miljoenen hadden ontvangen.

In 2013 zal slechts één winnaar de officiële prijs krijgen, in plaats van de negen van 2012. Joseph Polchinski en Alexander Polyakov, Charles Kane,Shoucheng Zhang en de Nederlandse, in Duitsland werkzame Laurens Molenkamp maken er kans op. De eerste twee, elk afzonderlijk, voor hun werk aan snaartheorie. De andere drie, gezamenlijk, voor hun werk aan topologische isolatoren. Sowieso krijgen zij elk 300.000 dollar.

Maar daarnaast zijn extra prijzen in het leven geroepen. Zo ontvangen Davide Gaiotto, Zohar Komargodski en Niklas Beisert, alledrie experts in ijkveldentheorie, elk 100.000 dollar – de New Horizons Prize. Bovendien zijn twee speciale prijzen van drie miljoen dollar toegekend aan de befaamde kosmoloog Stephen Hawking en aan de leiders van de ATLAS- en CMS-experimenten waarmee het Higgsdeeltje is ontdekt. De uitreiking is in maart 2013 op het Cern bij Genève.