Reddingsoperatie bultrug gestaakt - ‘diep triest’

"Het was een moelijke beslissing, maar het is in dit geval wel in het belang van het dier om het in rust te laten sterven.” Foto Wendy Beenakker / @wiewatwaarwendy

De reddingsoperatie voor de gestrande bultrug bij Texel wordt gestaakt. Een woordvoerder van Ecomare meldt dat een nieuwe reddingsoperatie ‘kansloos’ is en noemt het feit dat de bultrug niet meer kan worden gered ‘diep triest’.

De 12 meter lange bultrug, de grootste die ooit in Nederland is aangespoeld, werd gisteren aangetroffen door een kiteboarder in de buurt van zandplaat de Razende Bol bij Texel. Een reddingsactie werd op touw gezet en leek een succes, maar de walvis zwom zichzelf opnieuw vast. Vanochtend werd duidelijk dat hij er slecht aan toe was.

Ecomare in een verklaring:

“Nadat biologen het dier van dichtbij hadden onderzocht is vastgesteld dat de walvis in bijzonder slechte conditie verkeert. Een stressvolle actie met zwaar materieel zou in dit geval geen enkele zin meer hebben gehad. Het was een moelijke beslissing, maar het is in dit geval wel in het belang van het dier om het in rust te laten sterven.”

Op Radio 1 sprak Ecomare over mogelijke euthanasie door middel van explosieven - de enige oplossing, een spuitje werkt niet - maar dat gaat volgens de woordvoerder niet gebeuren.

Beelden van de bultrug van de NOS

Lees hier meer over de reddingsoperatie van de gestrande bultrug.

    • Lex Boon