Pretentieus puzzeltje

TW_1152.NEF
TW_1152.NEF

The Words

Regie: Brian Klugman en Lee Sternthal. Met: Bradley Cooper, Dennis Quaid, Olivia Wilde, Jeremy Irons.**

Hoeveel manuscripten zouden er in de literatuurgeschiedenis verloren zijn gegaan? De Drosteblikje-achtige plot van The Words knipoogt naar het koffertje met paperassen dat de vrouw van Ernest Hemingway eens in een Spaanse trein vergeten zou zijn. De naam Hemingway valt nergens, al doet acteur Jeremy Irons, een van de drie schrijvers in de film, zijn best om nors en koppig iemand tussen visser Santiago uit Hemingway’s The Old Man and the Sea en Hemingway zelf te spelen. Zoals gezegd: er zijn drie schrijvers, en een plot over een boek-in-een-boek-over-een-boek, dus meer vertellen verklapt al snel te veel.

The Words is zo pretentieus als de titel doet vermoeden. Het wil een film zijn over writer’s block en originaliteit, over herinneringen en hoe schrijvers zich die toe-eigenen, of het nu hun eigen herinneringen zijn, of die van anderen. Het puzzeltje dat de film oproept is amusant: hoe zitten de relaties tussen de schrijvers in elkaar? Maar de film vergeet daarbij de toeschouwer emotioneel te engageren.

    • Dana Linssen