Partijleiders Curaçao tekenen regeerakkoord

PS-leider Helmin Wiels (links) zingt het Volkslied van Curaçao na afloop van de verkiezingen die door zijn partij werden geworden. Wiels heeft eerder gezegd dat hij zelf geen premier wil worden. Foto Michael Kooren / ANP

Op Curaçao hebben de partijen Pueblo Soberano, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran een regeerakkoord gesloten. Gisteravond ondertekenden de partijleiders het akkoord in de open lucht op het Brionplein in Willemstad.

Het is voor het eerst op Curaçao dat een regeerakkoord direct aan het volk wordt gepresenteerd. Met deze actie willen de coalitiepartijen volgens persbureau Novum draagvlak creëren voor de forse bezuinigingsmaatregelen die nodig zijn om de financiën van het eiland weer op orde te krijgen. Die zijn nodig nu het eiland onder financiële curatele staat van Nederland.

De ondertekening van het akkoord stond in het teken van verzoening. Het publiek was gevraagd in witte kleding te komen en ook werden witte duiven losgelaten na de ondertekening.

“Takenkabinet” moet rust brengen en de financiële problemen oplossen

De nieuwe regering wordt gevormd rond de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels, de winnaar van de verkiezingen van 19 oktober. Zijn partij (vijf zetels) gaat regeren met de nieuwe partij PAIS (vier zetels), de eenmansfractie PNP en Glenn Sulvaran. Wiels heeft eerder gezegd dat hij zelf geen premier wil worden, maar dat een “takenkabinet” rust op het eiland moet brengen en de financiële problemen moet oplossen.

Curaçao heeft sinds het twee jaar geleden een autonoom land werd binnen het koninkrijk der Nederlanden het begrotingstekort dusdanig laten oplopen dat het in juli door Nederland onder curatele is geplaatst. Zodra de screening van nieuwe bewindslieden met goed gevolg is afgerond, wordt bekend gemaakt wie de nieuwe premier wordt van het kabinet en met welke ministersploeg het regeerakkoord wordt uitgevoerd.

Nadat de grote financiële problemen van het eiland in de zomer aan het licht kwamen, viel de coalitie van Gerrit Schotte en Helmin Wiels die twee jaar aan de macht was snel uit elkaar. Nog voordat er nieuwe verkiezingen plaatsvonden, werd Schotte demissionair uit zijn ambt gezet. Curaçao was even wereldnieuws toen Schotte weigerde het regeringsfort te verlaten en “kolonisator” Nederland van een “staatsgreep” betichtte.