Over de haag

Ouzo ahoy!

Wie komende zomer lekker aan boord van zijn jacht een glaasje ouzo zit te drinken, moet oppassen. De Nederlandse fiscus heeft een lijst van honderden luxueuze Griekse jachten die varen onder Nederlandse vlag naar de collega’s in Athene gestuurd. Hoeft natuurlijk niets met belastingontduiking te maken hebben, zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren in een Kamerdebat, maar even controleren kan geen kwaad. In 2004 was er ook al zo’n lijst gestuurd, maar daar hoorde de fiscus nooit meer iets van. Dat zal nu anders zijn: de Grieken worden gecoacht door Nederlandse belastingambtenaren. Dijsselbloem: „We hebben daar nu mensen op de grond.”

Agema is ziek

Tijdens een overleg over Volksgezondheid ging het gisteren opeens niet meer over de bezuinigingen, maar over de patiënt. PVV-Kamerlid Fleur Agema (36) vertelde dat zij lijdt aan de zenuwaandoening multiple sclerose (MS). De diagnose is begin dit jaar gesteld. In een interview met het tijdsschrift Grazia vertelt Agema hoe de ziekte haar leven beïnvloedt. „In juli kreeg ik voor het eerst een schup, een opvlamming van MS. Ik werd wakker met een verdoofd gevoel; driekwart van mijn lichaam voelde ik niet.” Agema ging in 2003 de politiek in toen zij niet meer als architect kon werken vanwege een spieraandoening.

Zeg maar Jeroen

Iedere dag krijgt de Tweede Kamer wel een brief van een minister. Over de goudvoorraad van de centrale bank, of het sturen van Patriots naar Turkije. Die laatste is getekend door Frans Timmermans en J.A. Hennis-Plasschaert. Zijn ze bij Defensie formeler dan bij Buitenlandse Zaken? Aan het departement kan het niet liggen. Bij Verkeer en Waterstaat tekent minister mw. drs. M.H. Schultz van Haegen samen met staatssecretaris Wilma J. Mansveld. Eigen keuze dus? Dan is de minister van Financiën schizofreen. Die heet in de post van zijn eigen departement J.R.V.A. Dijsselbloem, maar als hij zijn krabbel zet onder een brief van Algemene Zaken is het Jeroen Dijsselbloem. Navraag bij de Rijksvoorlichtingsdienst leert dat elke bewindspersoon zelf kiest hoe hij tekent. Behalve onder een brief samen met de minister-president, „die sinds jaar en dag Mark Rutte gebruikt”. Dan moeten de andere zijn lijn volgen, „vandaar die Jeroen”.

Vergaderstress

Historische tijden in de Tweede Kamer. De leden moeten voor de Kerst nog zoveel debatten afhandelen dat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een crisisschema heeft gemaakt: de Kamer begint voortaan om negen uur in plaats van kwart over tien. En daar is niet iedereen blij mee. Een Kamerlid: „Dat haal ik natuurlijk nooit. Ik heb ook kinderen, hoor.”