Ontruiming tentenkamp van asielzoekers in Den Haag gestart

DEN HAAG - De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp op de Haagse Koekamp verblijven, moeten donderdag hun kamp ontruimen. Ze hadden een kort geding aangespannen om ontruiming te voorkomen, maar de rechtbank in Den Haag wees hun verzoek woensdag af.ANP PHIL NIJHUIS De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp op de Haagse Koekamp verbleven, moesten vandaag hun kamp verlaten. Foto ANP / Phil Nijhuis

De politie is vanmiddag gestart met de ontruiming van het tentenkamp van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers in Den Haag. Rond 13.30 uur arresteerde de politie ongeveer vijftien asielzoekers, nadat hun eerder was gevraagd vrijwillig het terrein te verlaten.

Circa dertig asielzoekers hadden zich, op het moment dat de politie haar verzoek deed, aan elkaar vastgeketend. Momenteel zijn er zo’n dertig politieagenten op de been. Enkelen zijn te paard. Het kamp is voor een deel met linten afgezet. Ook staan er vier bussen van de Mobiele Eenheid gereed, meldt een woordvoerder van een actiegroep aan persbureau Novum.

Woordvoerder hoopte op vreedzame ontruiming

Vannacht verlieten ongeveer 25 van de in totaal 50 asielzoekers het kamp al. Zij zijn ondergebracht bij sympathisanten. Ook een deel van de tenten is al afgebroken. Een woordvoerder liet eerder weten op een vreedzame ontruiming te hopen. Waar de dertig asielzoekers naartoe gaan als zij weer op straat worden gezet, weten zij niet.

De Haagse rechtbank bepaalde gisteren dat de ontruiming op last van de gemeente mocht doorgaan. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de asielzoekers toestemming verleend om overdag te demonstreren op de Koekamp aan het Malieveld. Het tentenkamp mag echter niet weer worden opgezet.

Een paar weken geleden was er al veel te doen over een tentenkamp van asielzoekers in de Amsterdamse wijk Osdorp. De vluchtelingen protesteerden op de wijze tegen hun uitzetting, maar het kamp werd na meerdere handreikingen van zowel staatssecretaris Teeven als burgemeester Van der Laan eveneens afgebroken.

    • Jeannine Julen