Ondanks protest staat Lenin in Assen

Nederland - Assen- Drenthe - 12 - 12- 2012 Aankomst beeld van Lenin,voormalig Sovjet-leider. Het 17 ton wegende en bijna 10 meter hoge beeld is door Defensie vervoerd van Nieuwe schans naar Assen. Op de kop van de vaart zal hij tijdelijk dienen als als markering van het Noord Nederland/Rusland jaar in 2013 en de expositie De Sovjet Mythe in het Drents Museum. Foto: Sake Elzinga

Negen meter en zeventig centimeter hoog en zeventien ton zwaar is de bronzen Lenin. Het beeld verhuisde gisteravond uit het Badjassenpark van een kuuroord in het Groningse Bad Nieuweschans naar de Drentse provinciehoofdstad Assen. Daar staat de gevreesde voormalige Sovjetleider tot juni volgend jaar aan de kop van de Vaart om aandacht te vragen voor de tentoonstelling De Sovjet Mythe, over socialistisch realisme, in het Drents Museum.

Tot ergernis van Elvira Isaeva van de in Assen gevestigde Stichting Sociaal Cultureel Centrum Ruslandia. Haar overgrootvader werd doodgeschoten onder het bewind van Lenin, andere familieleden werden afgevoerd naar strafkampen. Waarom staat het beeld midden in de publieke ruimte, vraagt ze zich af, en niet voor het museum? „Dit neigt naar persoonsverheerlijking.” Ook de PVV-Statenfractie in Drenthe verzette zich tegen de komst van het beeld. Het is „schandalig” dat „dit heerschap als promotie van Assen” wordt gebruikt, zei Statenlid Nico Uppelschoten in de Provinciale Staten. „Het ontbreekt er nog maar aan dat ze Stalin ernaast zetten.”

De verhuizing is een initiatief van de binnenstadsvereniging. We geven de culturele as in Assen een extra accent, vertelt city manager Ronald Obbes. Het kost de vereniging, schat hij, tussen de 10.000 en 20.000 euro aan onder meer beveiligingskosten. De verhuizing nam Defensie voor haar rekening’ – de legerleiding wilde iets terugdoen voor de hulp van de gemeente toen de Johan Friso kazerne met sluiting werd bedreigd.

Leden van de Genie verstevigden de ondergrond in Assen. In Bad Nieuweschans tilden twee kranen het gevaarte op een dieplader waarmee Lenin op zijn rug naar Assen werd gereden. Het beeld is rond 1933 in Rusland gemaakt, vertelt conservator Harry Tupan. Het diende als voorstudie voor een beeld dat 100 meter hoog had moeten worden maar nooit is gemaakt. Na de val van de Muur werd het in Oost-Duitsland gekocht door Henk Koop, oprichter van bouwbedrijf Koop Tjuchem. Hij bracht het in 1997 naar Nederland.