Niet alleen leuk voor 6+

Ernest & Célestine

Regie: Benjamin Renner, Vincent Patar en Stéphane Aubier. ****

De fraai geanimeerde Franse film Ernest & Célestine, naar de jeugdboeken van Gabrielle Vincent, schetst in losse pastelkleurige waterverftekeningen op sfeervolle wijze de groeiende vriendschap tussen beer Ernest en muisje Célestine. Per ongeluk komen hun strikt gescheiden werelden – de een ondergronds, de ander bovengronds – bij elkaar. Hun vriendschap wordt met veel argwaan bekeken door hun omgeving, want moeten soorten niet bij soorten blijven? Ondertussen leren de twee hoofdfiguren dat zelfexpressie belangrijker is dan het volgen van een pad dat door anderen voor jou is uitgestippeld.

De charmante stijl van Ernest & Célestine staat ver van Disney en Pixar en dichter bij eigenzinnige Europese en Japanse animatiefilms. Het was de grote winnaar van kinderfilmfestival Cinekid en ook in Cannes viel de film in de prijzen.. De eenvoud en intimiteit versterken de onschuld en tijdloosheid die de film uitstraalt, met een groot scala aan emoties: van aanstekelijke variétémuziek tot mooie chansons. Het maakt de film niet alleen plezierig voor 6+, maar voor iedereen.

    • André Waardenburg