Muziek

Blues legend John Mayall acknowledges the crowd at the end of his concert in Bucharest, November 11, 2012. Picture taken November 11, 2012. REUTERS/Radu Sigheti (ROMANIA - Tags: ENTERTAINMENT) REUTERS

Anne Sofie von Otter

De Zweedse mezzosopraan Anne Sofie von Otter staat bekend om haar pure en soepele stemgeluid en schakelt zonder moeite tussen opera en lichte muziek. Samen met The Merry Swedish Gentlemen en Margareta Bengtson zingt ze eeuwenoude kerstpareltjes, Zweedse volksliedjes, Britse carols, Bach en ABBA-hits. Een muzikale Zweedse kerst dus.

16 december, 20.15 uur. Concertgebouw de Doelen, Rotterdam en maandag & 17 december, 20.15 uur Muziekgebouw Eindhoven. www.annesofievonotter.com

Weihnachts-Oratorium

In het Weihnachtsoratorium verklankt Bach in zes delen het kerstverhaal zoals dat wordt beschreven in de evangeliën van Matthäus en Lucas. De uitvoering door het Combattimento Consort Amsterdam is inmiddels een terugkerende kersttraditie geworden waarvan de cd-opname in 2009 werd bekroond met een Gouden Plaat.

t/m 23 december op diverse Nederlandse locaties. www.weihnachtsoratorium.com

State-X New Forms

Op 14 en 15 december vindt de negende editie van het State-X New Forms festival plaats in het Haagse Paard van Troje. Het internationaal georiënteerde festival brengt elk jaar een programma van avant-garde, vernieuwende elektronica en kunst waarbij grote inspiratiebronnen, nieuwe genres en opkomende artiesten het podium delen. Met meer dan 40 internationale en lokale artiesten, workshops en kunstexposities.

14 & 15 december. Paard van Troje, Den Haag. www.paard.nl

Benefietconcert

Het Nederlands Jazz Archief vecht voor zijn voortbestaan en organiseert daarom op zondag 16 december een benefietconcert in het Amsterdamse Bimhuis. Met optredens van onder meer Rita Reys, Michiel Braam, Benjamin Herman, John Engels, Ruben Hein en Jules Deelder. De opbrengst van de avond wordt gebruikt voor de doorstart van het Nederlands Jazz Archief ondanks de stopzetting van de subsidie per 1 januari 2013.

16 december, 20.30 uur. Bimhuis, Amsterdam. www.bimhuis.nl

John Mayall

Al bijna vijftig jaar staat de Britse muzikant John Mayall op podia wereldwijd om het woord van de blues te verkondigen. In de jaren zestig richtte hij zijn band John Mayall & The Bluesbreakers op, waarin o.a. ook Eric Clapton en Mick Fleetwood speelden. In 1965 kwam hij met zijn eerste LP; sindsdien is Mayall altijd muziek blijven maken en ontwikkelde hij zich tot een van de invloedrijkste muzikanten binnen de blues, met grofweg zestig (live)albums op zijn naam.

13, 14 en 15 december in Amsterdam, Roermond en Hengelo. www.johnmayall.com

Moss

De single I Apologise (Dear Simon) van Moss is een van de mooiste popsongs ooit in Nederland gemaakt, schreef muziekrecensent Jan Vollaard in deze krant. De komende weken is de popgroep nog te horen in verschillende Nederlandse zalen.

15 december, Off Corso Rotterdam.18 december, Paradiso Amsterdam. 20 december, EffenaarEindhoven.www.mosstheband.com