Lang leve de spruit

Sinds vorige maand zijn de kookcolumns van deze krant ook in boekvorm te krijgen. De leukste en lekkerste schrijfsels van de laatste jaren zijn gebundeld in een pageturner met de veelzeggende titel Nrc.next kookboek. In het boek staat onder meer een recept voor een ovenschotel met spruitjes, dat hoorde bij een van de eerste stukjes die ik voor deze krant schreef. Sinds het verschijnen van die column – inmiddels ruim twee jaar geleden – heb ik geen spruit meer gegeten. Tot afgelopen weekend, toen ik zaterdag een alleraardigst berichtje van een lezer in mijn mailbox aantrof.

De strekking van het bericht van deze meneer Peter, die het recept in het boek tegenkwam, was eenduidig: lang leve de spruit, en dan het liefst van mijn wijlen oma. Hoewel de spruitjes van mijn eigen oma me niet heel helder voor de geest staan, kon ik me wel in deze filosofie vinden. Het is ten slotte alweer halverwege december, dus het moment om me weer wat meer met spruiten bezig te houden.

Ik verwerkte de gewraakte groene bolletjes in een stamppotje met granaatappel, pecannoten en geitenkaas. Niet bijzonder traditioneel, maar wel wat meer in de stijl van het nieuwe millennium.

Snijd de granaatappel doormidden en peuter zo veel mogelijk pitjes uit de vrucht. Gebruik vervolgens een stevig en groot mes om de pecannoten in grove stukken te hakken – pas wel goed op je vingers. Houd de pitjes en noten apart.

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met een snufje zout gaar. Verwijder de schilletjes van de knoflook en snijd ze doormidden. Stop de knoflook in een thee-ei en hang deze in het water bij de aardappelen.

Was de spruitjes, snijd het stronkje weg en verwijder de lelijkste blaadjes. Halveer ze (tenzij het kleine spruitjes zijn) en kook in ruim water in acht minuten beetgaar. Giet ze af en bestrooi met een snufje nootmuskaat. Giet ook de aardappelen af, maar bewaar het kookvocht. De knoflook mag wel weg. Giet een flinke scheut olijfolie bij de aardappelen en stamp ze fijn. Voeg tijdens het stampen een beetje van het kookvocht toe zodat een smeuïge puree ontstaat.

Meng de aardappel vervolgens met de spruiten, granaatappel, pecannoten en geitenkaas. Bestrooi de stamppot rijkelijk met versgemalen peper en zout en verdeel over vier borden.

En nog even over dat boekje, je vindt het Nrc.next kookboek in de boekhandel. Op dezelfde plank als de pennenvruchten van Nigella en Jamie.

    • Stéphanie Versteeg