Kortkolom sport

São Paulo wint Copa na afgebroken finale

São Paulo. São Paulo heeft vannacht de Copa Sudamericana gewonnen. De Braziliaanse voetbalclub werd bij een 2-0 voorsprong uitgeroepen tot winnaar van het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League, omdat spelers van de Argentijnse tegenstander Tigre na rust weigerden verder te spelen. Ze beweerden te zijn geslagen en bedreigd door Braziliaanse beveiligers – zelfs met pistolen. De eerste wedstrijd was vorige week in Argentinië in 0-0 geëindigd. Wereldvoetbalbond FIFA en het internationale olympisch comité IOC stellen een onderzoek in. (Novum)

Oud-winnaar Giro om band Ferrari gestraft

Amsterdam. Michele Scarponi is gestraft voor zijn band met de omstreden dopingarts Michele Ferrari. De 33-jarige wielrenner is door het Italiaanse antidopingcomité Coni voor drie maanden geschorst. Omdat de straf met terugwerkende kracht ingaat, mag de Girowinnaar van 2011 begin januari weer fietsen. Scarponi zei onlangs tijdens een hoorzitting enkele keren contact te hebben gehad met Ferrari, wiens naam regelmatig opduikt in het schandaal rondom oud-renner Lance Armstrong. Voor zijn ploeg Lampre was dat aanleiding Scarponi op non-actief te stellen. (Novum)

Verlinden als 3de naar WK-finale 100 vlinder

Istanbul. Joeri Verlinden heeft zich gisteravond geplaatst voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De zwemmer van NZA won met een tijd van 50.43 seconden de eerste serie en ging als derde door naar de finale. Alleen de Zuid-Amerikaan Thomas Shields (50.14) en de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos (50.16) waren sneller. Verlinden hield zelfs het Amerikaanse fenomeen Ryan Lochte, die even daarvoor goud won op de 200 meter vrije slag, achter zich. Vorige maand werd Verlinden op de EK vierde op de 100 vlinder en derde op de 200 vlinder. Kira Toussaint en Sharon van Rouwendaal zijn gisteren in de halve finale uitgeschakeld op de 100 meter rugslag. Ze waren in de halve eindstrijd beiden langzamer dan in de series. (Novum)

Samenwerking Ajax, Slowaakse club Ling

Amsterdam. Ajax en de Slowaakse voetbalclub AS Trencin zijn een minimaal tweejarig samenwerkingsverband aangegaan. Dit meldt de Amsterdamse club op zijn website. De clubs gaan samenwerken bij de scouting, doorstroming van talenten en het overnemen van spelers. Oud-Ajacied Tscheu La Ling is de eigenaar van Trencin. Hij was vorig jaar nog inzet van een steekspel tussen Johan Cruijff en de overige leden van de raad van commissarissen. Die schoof Ling naar voren als algemeen directeur, maar de andere commissarissen hielden de benoeming tegen. Vier spelers van Trencin komen binnenkort op proef bij Ajax. (Novum)

Bekernederlaag Real bij Celta de Vigo: 2-1

Amsterdam. Real Madrid heeft gisteravond de eerste wedstrijd in de achtste finales van de Copa del Rey verloren. De ‘Koninklijke’ ging in de uitwedstrijd met 2-1 onderuit bij Celta de Vigo. (NRC)