Kortkolom economie

Urgenda daagt Staat om klimaatafspraken

Amsterdam. De duurzaamheidsorganisatie Urgenda gaat de Nederlandse Staat via een rechtszaak dwingen internationale energie- en klimaatafspraken na te komen. Dat zegt de advocaat van Urgenda in reactie op de brief die het kabinet de organisatie heeft gestuurd. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu, PvdA) zal Nederland „ruim aan onze internationale afspraken voldoen”. De staatssecretaris vindt het niet verstandig dat Nederland de CO2-uitstoot nu al gaat verminderen, als blijkt dat bedrijven hun praktijken dan in een ander land voortzetten. Ze spoort Urgenda aan om samen te werken „in plaats van de juridische strijd te zoeken”. (NRC)

Gerrit Zalm wordt commissaris bij Shell

amsterdam. ABN Amro-topman Gerrit Zalm treedt op 1 januari toe tot het bestuur van Shell als commissaris. De voormalige bestuursvoorzitter van Shell, Jeroen van der Veer, zal eind volgend jaar terugtreden als commissaris bij het bedrijf. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Zalm was met een tussenpauze in totaal twaalf jaar lang minister van Financiën onder de oud-premiers Kok en Balkenende. Sinds 2009 is hij topman bij ABN Amro. Van der Veer heeft ruim veertig jaar bij Shell gewerkt en was topman van 2004 tot 2009. (NRC)

Egeria haalt 600 mln op voor nieuw fonds

Amsterdam. De Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria heeft 600 miljoen euro opgehaald voor een nieuw investeringsfonds. Dat heeft Egeria gisteren bekendgemaakt. Het kapitaal werd voor 40 procent ingelegd door Nederlandse investeerders, onder wie een groot aantal onbekende familiebedrijven. Ook met dit vierde fonds wil Egeria, onder meer eigenaar van NRC Media, in vesteren in Nederlandse bedrijven met een waarde tussen de 50 en 250 miljoen euro. (NRC)

Kaartsoftware Google Maps terug op iPhone

Amsterdam. Apple heeft de kaartsoftware van concurrent Google weer toegang gegeven op iPhones. Drie maanden geleden introduceerde Apple zijn eigen, zwaar bekritiseerde, digitale kaart. Die bleek meer fouten en minder informatie te bevatten dan de Google-kaart die al vijf jaar op de iPhone zat – maar nu tot schrik van consumenten was verdwenen. Apple-baas Tim Cook bood in het openbaar zijn excuses voor de blunder aan. Scott Forstall, de baas van de iPhone-divisie, moest opstappen. Sinds vandaag is de Google Maps-app weer gratis te downloaden. (NRC)

Wessanen haalt dochter uit de etalage

Amsterdam. Wessanen stelt de verkoop van dochterbedrijf ABC uit. Het Nederlandse voedingsbedrijf (omzet 706 miljoen euro en 2.000 medewerkers) vindt de biedingen op de Amerikaanse cocktailmaker niet hoog genoeg. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Volgens Wessanen is ABC geen kernactiviteit van het bedrijf meer. Wessanen wil zich meer richten op de Europese markt voor duurzame voeding, waar het onder andere de merken Zonnatura en Ecoland heeft. (Novum)