Kortkolom cultuur

Prijs voor architecten Zecc en Studio Rolf.fr

Amsterdam. De AM NAi prijs 2012, de architectuurprijs voor jonge architecten, gaat naar Zecc Architecten en Studio Rolf.fr voor hun De Zwarte Parel in Rotterdam. De Zwarte Parel was een vervallen pand dat grondig werd verbouwd. De tweejaarlijkse AM NAi prijs werd in 2002 ingesteld door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De vier verliezende genomineerde bureaus krijgen 1.000 euro. Eerdere prijswinnaars zijn onder andere Atelier Kempe Thill (2010) en MVRDV (2002). (NRC)

Archief Kousbroek naar Letterkundig Museum

Amsterdam. Het Letterkundig Museum heeft de literaire nalatenschap van schrijver en essayist Rudy Kousbroek (1929-2010) verworven. Dat maakte het Haagse museum gisteren bekend. Het archief bevat onder meer notities, manuscripten en brieven van literaire vrienden en generatiegenoten, zoals Hans Andreus, Remco Campert en Hugo Claus. Ook overgedragen zijn het manuscript van een nooit uitgegeven dichtbundel, evenals potscherven en stukken pijpensteel die Kousbroek in 1987 vond aan het strand van het Indonesische Banda. (NRC)

Informatiecentrum voor werelderfgoed

Amsterdam. Nederland is het eerste land dat een informatiecentrum voor werelderfgoed krijgt. Het wordt gevestigd in Amsterdam, in gebouw de Bazel waar ook het Stadsarchief Amsterdam is gevestigd. Vanaf het voorjaar kan het publiek er terecht voor informatie over door de Verenigde Naties erkend Nederlands werelderfgoed, zoals de Amsterdamse grachtengordel, de Waddenzee en het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Het initiatief past bij het kabinetsbeleid om het Nederlandse werelderfgoed internationaal beter op de kaart te zetten. (Novum)