Kortkolom buitenland

V-raad veroordeelt raket Noord-Korea

New York. De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren Noord-Korea veroordeeld wegens zijn lancering van een lange-afstandsraket. De Raad beraadt zich nog op „een passend antwoord”. Daarbij is vooral van belang of China, dat vaak als beschermheer optreedt van Noord-Korea, wil mee werken aan eventuele sancties. Met het afvuren van de ballistische raket, die met succes een weersatelliet in omloop bracht, schond Noord-Korea eerdere resoluties die de VN het land hadden opgelegd. (AP)

In onrustig Hebron Palestijn gedood

HEBRON. Israëlische militairen hebben gisteravond een Palestijnse tiener doodgeschoten in Hebron, de grootste stad op de bezette Westelijke Jordaanoever. De 17-jarige Mohammed Salaymeh had volgens Israëlische autoriteiten een neppistool getrokken. Vandaag wordt hij begraven. Het is al weken onrustig in Hebron, waar 500 zwaar bewaakte joodse kolonisten wonen tussen 170.000 Palestijnen. Afgelopen maand werden nog twee andere Palestijnen doodgeschoten tijdens rellen tegen de bezetting. (AP)

Duitse wet: besnijden jongens toegestaan

Berlijn. De Duitse Bondsdag heeft een wet aangenomen waarin wordt ingestemd met besnijdenis van minderjarige jongens uit religieuze overwegingen. In juni oordeelde een Keulse rechter dat dit strafbaar is, naar aanleiding van een zaak tegen een Duitse arts die op verzoek van zijn ouders een 4-jarig moslim jongetje had besneden. Die uitspraak leidde tot onrust bij joden en moslims. De regering beloofde de zaak snel via een wet te regelen. (Reuters)

Aanklager Suriname: wacht op oordeel Hof

Amsterdam. De militaire aanklager in Paramaribo heeft gisteren aan de krijgsraad geadviseerd dat een nog in te stellen Constitutioneel Hof moet besluiten of de amnestiewet voor verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Bouterse, strijdig is met de grondwet. Dat schrijft de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. De krijgsraad, die in mei om het advies had gevraagd, kan het advies volgen of besluiten zelf de grondwettelijke toetsing te doen. Het proces blijft nog geschorst. (NRC)

Tsjechische president tegen vrouw Defensie

Praag. President Vaclac Klaus van Tsjechië heeft gisteren tegen zijn zin Karolina Peake beëdigd als minister van Defensie in de regering van premier Petr Necas. Volgens Klaus zullen militairen een „meisje” nooit als hun baas accepteren. (AFP)