Kortkolom binnenland

Klasgenoten zien zelfmoord meisje

Meppel. Een 15-jarige scholiere uit Staphorst is dinsdagochtend voor de ogen van klasgenoten bij een spoorwegovergang voor de trein gesprongen, vlak voordat de school zou beginnen. De school onderzoekt of het meisje gepest werd, vertelde directeur Weide aan RTV Drenthe. Ze zou een brief hebben achtergelaten, waarin ze kinderen die haar zouden hebben gepest bij naam noemt. Voor leerlingen die het meisje zagen springen, zijn maatschappelijk werkers beschikbaar gesteld. (NRC)

PVV: bijna 40.000 klachten om ‘Polen’

Den Haag. De PVV heeft 38.139 ‘authentieke’ meldingen binnengehad op het meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen. Het overgrote deel van de reacties op het ‘Polenmeldpunt’ was niet te gebruiken als klacht over criminaliteit of overlast. Vanavond biedt PVV’er Joram van Klaveren de resultaten aan minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) aan. Hij zal hem ook oproepen om de arbeidsmarkt niet open te zetten voor Roemenen en Bulgaren, en Polen weer te een werkvergunning aan te laten vragen. (NRC)

Celstraf geëist na dood bij burenruzie

Almelo. Het Openbaar Ministerie in Almelo heeft gisteren twee jaar celstraf geëist tegen de 61-jarige Henk van der W., voor een burenruzie tussen twee families met dodelijke afloop in juni. De Almeloër Aziz Kara (64) overleed na de vechtpartij. Van der W. zou hem een duw of een klap hebben gegeven waardoor Kara viel. De families leefden al jaren in onmin. (NRC)

Asieltentenkamp in Den Haag moet weg

Den Haag. Het tentenkamp bij het Centraal Station in Den Haag waar uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreren, moet worden opgedoekt. Dat heeft de rechtbank gisteren bepaald, na een kort geding dat de asielzoekers hadden aangespannen. De GGD stelde eerder vast dat de beperkte sanitaire voorzieningen in het tentenkamp een risico vormen voor de asielzoekers. (Novum)

Eis: drie jaar cel tegen imam Haselhoef

Den Haag. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren drie jaar celstraf geëist tegen imam Abdullah Haselhoef, voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Via een eigen gastouderbureau inde Haselhoef 2,2 miljoen euro aan kinderopvangtoeslagen voor met name Turkse en Marokkaanse families. Maar hun kinderen genoten niet of nauwelijks opvang en bijna de helft van het verkregen bedrag stak Haselhoef in eigen zak, aldus het OM. (NRC)