KNVB verbiedt voetballers te gokken op profwedstrijden

Voetbalbond KNVB gaat spelers verbieden te gokken op wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal. Het was al verboden op eigen wedstrijden te gokken.

De maatregel maakt deel uit van een scherpere aanpak van omkoping in het betaald voetbal. De KNVB gaat ook voor het eerst voorlichting geven aan scheidsrechters, spelers en clubs.

In Nederland zijn geen gevallen bekend van omkoping. In België en Duitsland zijn de afgelopen jaren wel omkoopschandalen aan het licht gekomen. „In zestig landen lopen momenteel onderzoeken naar match fixing”, zegt Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB. „In Azië, Zuid-Amerika, Oost-Europa maar ook in Noorwegen en Finland. Het is naïef te veronderstellen dat het in Nederland niet kan gebeuren.”

De bestrijding van match fixing is lastig. KNVB-manager De Jong: „De winst is hoog, de pakkans en sancties zijn laag. De Chinees Ye, die een rol speelde in het omkoopschandaal in België, heeft het land verlaten en is niet veroordeeld.”

Clubs en met name spelers worden wel zwaar gestraft. De Jong: „Een heel talentvolle speler in België heeft op deze manier zijn carrière geruïneerd. Spelers worden er langzaam in meegezogen. Het begint met een aanmoedigingspremie. Later worden ze bedreigd en durven ze zich niet te melden.”

Match fixing lijkt vooral een activiteit van de georganiseerde misdaad. Hiertegen strijden is voor de KNVB vrijwel onmogelijk. „Je moet telefoons afluisteren of rekeningen inzien. Daarom hebben we de hulp van de FIOD en de recherche ingeroepen en werken we met Interpol. Ook daar staat het nu op de agenda.”

In gokken op voetbalduels gaat volgens De Jong jaarlijks wereldwijd 5 miljard om – de helft in Azië.