Internationaal

Mariko Mori

In de Burlington Gardens in Londen is tentoonstelling Re-birth te zien van de Japanse kunstenares Mariko Mori. Zowel in haar fotografie, tekeningen, geluidskunst en installaties komen de thema’s ‘wedergeboorte’ en ‘levenscyclus’ terug. Ze vermengt daarvoor traditionele religies met moderne technologie.

t/m 17 febr in Burlington Gardens Londen. www.royalacademy.org.uk

Kleine dagen

De theatervoorstelling Kleine dagen van NT Gent is gebaseerd op het gelijknamige boek van Bernard Dewulf. Het hoofdpersonage kijkt naar zijn dagelijkse omgeving. Hij ziet het huis, de kinderen, de vrouw, de tuin, het licht — een kleine wereld waarin soms grootse dingen gebeuren. Zo kijkend en schrijvend ontstaat stukje bij beetje een kroniek in miniaturen van de gloed van het gewone.

18 t/m 30 december. Het Paleis, Antwerpen. Daarna op tournee door België en Nederland. www.ntgent.be

Mattias Faldbakken

In Wiels, het centrum voor hedendaagse kunst van Brussel, is een solotentoonstelling te zien van de kunstenaar Matias Faldbakken. Faldbakkken staat bekend om zijn radicale, provocerende aanvallen op bestaande traditionele structuren en waardesystemen. Met deze tentoonstelling drijft hij de symptomen van een vervreemde en egocentrische maatschappij op de spits.

t/m 3 maart in Wiels, Vorst. www.wiels.org.

Pascale-Marthine Tayou

Ook de van oorsprong Kameroense kunstenaar Pascale Mathine Tayou exposeert in Wiels. Zijn oeuvre is een onafgewerkte assemblage van voorwerpen, geluiden en beelden en vertelt het verhaal van de tegenstelligen van het ‘zijn’ in de vier hoeken van de wereld. Zijn werk is een ode aan de humaniteit en aan de noodzaak van het delen. Zijn werk combineert nationale en economische symbolen, organische materialen, textiel, afval en recyclagemateriaal.

t/m maart 2013. Wiels, Vorst. www.wiels.org.