Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Han Noten vertrekt uit de Eerste Kamer: ‘Senaat wordt te politiek’

Han Noten stapt uit de Eerste Kamer. De PvdA’er zat bijna tien jaar in de senaat en was daar tussen 2003 en 2011 fractievoorzitter namens de sociaaldemocraten. In Nieuwsuur zei Noten gisteravond dat hij de Eerste Kamer te politiek vindt opereren.

Eerste Kamerlid Han Noten van de PvdA tijdens Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Foto ANP / Valerie Kuypers
Eerste Kamerlid Han Noten van de PvdA tijdens Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Foto ANP / Valerie Kuypers Eerste Kamerlid Han Noten van de PvdA tijdens Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Foto ANP / Valerie Kuypers

Han Noten stapt uit de Eerste Kamer. De PvdA’er zat bijna tien jaar in de senaat en was daar tussen 2003 en 2011 fractievoorzitter namens de sociaaldemocraten. In Nieuwsuur zei Noten gisteravond dat hij de Eerste Kamer te politiek vindt opereren.

Noten, die in het dagelijks leven hij burgemeester van Dalfsen is wordt commissaris bij Espria, een zorginstelling in de ouderenzorg. Hij gaat weg omdat hij bang is voor belangenverstrengeling in verband met deze functie in de zorg, maar ook omdat hij niet meer gemotiveerd is voor het senaatswerk:

“De Eerste Kamer had ooit een beschouwende rol. Nu dreigt dat we het werk van de Tweede Kamer over gaan doen.”

Noten vindt dat de Senaat daarmee een ‘verstorende rol’ speelt en steeds politieker wordt. Het is niet langer een ‘chambre de reflexion’. De gevolgen daarvan worden onderschat, zegt hij. Het Eerste Kamerlid vindt ook dat Den Haag niet voorop loopt met besluitvorming, maar juist volgend is. Echte veranderingen vinden niet plaats in Den Haag:

“Als je bijvoorbeeld kijkt naar duurzaamheid, zorg, dan lijkt het alsof alles in Den Haag bedacht wordt, maar dat is niet zo. Den Haag volgt. En de politiek remt in plaats van aan te jagen.”

Bekijk hier Han Noten in Nieuwsuur:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.