Grondbedrijf A’dam voorziet verliezen

De gemeente Amsterdam luidt de noodklok over de grondexploitatie. Wethouder Van Poelgeest (grondzaken) schrijft de gemeenteraad dat nieuwe bezuinigingen op nieuwbouwprojecten op korte termijn onvermijdelijk zijn.

Het bedrag dat met de bezuinigingen gemoeid is, noemt Van Poelgeest niet; wel dat „harde ingrepen” noodzakelijk zijn. Raadsleden noemen desgevraagd bedragen tussen de 100 en de 250 miljoen euro – „een schatting”, zegt CDA’er Lex van Drooge.

In 2010 moest al een bedrag van 850 miljoen euro worden bespaard op de grondexploitatie. Het aantal geplande nieuwbouwwoningen is toen teruggebracht van 66.000 naar 36.000 voor de komende tien jaar. Op de kantorenmarkt werd 1,3 miljoen vierkante meter aan nieuwbouw geschrapt. Van Poelgeest verwacht dat ook nu over de hele linie plannen worden stopgezet of vertraagd.

Amsterdam kampt door de aanhoudende crisis met een sterke daling van de bouwinvesteringen. Vorig jaar zijn in Amsterdam zo’n 2.000 woningen gebouwd. „En ik moet nog zien of dat komend jaar wordt gehaald”, zegt Van Poelgeest. Het historisch gemiddelde ligt tussen de 3.500 en de 4.000 woningen per jaar. De afgelopen twee jaar kwamen er telkens per saldo 8.000 inwoners in de stad bij – op 30 november werd de 800.000ste inwoner geboren.

Door de daling van de huizenprijzen in de crisis – landelijk zijn de huizenprijzen sinds de piek in augustus 2008 met 16 procent gedaald – staan de grondprijzen onder druk. Die verwachte daling in de grondprijzen is voor wethouder Van Poelgeest reden de gemeenteraad alvast te waarschuwen voor het definitieve resultaat dat rond maart wordt opgemaakt.

Van Poelgeest wijst ook op de gevolgen van het kabinetsbeleid. De verhuurdersheffing voor woningcorporaties, die oploopt tot 2 miljard euro in 2017, kan volgens de wethouder leiden tot een halvering van de investeringen van de corporaties.